De eerste keer weer naar je werk, wat een belevenis. Of wat een stress? Of kijk je er naar uit om je collega’s weer te zien? Iedereen ervaart de eerste gang naar het werk anders. Maar hoe kan je dit aanpakken? Hieronder wat ervaringen en tips om de drempel naar je werk te verlagen. Want het is fijn om die drempel te kunnen verlagen, want stress is iets wat goed voor je lijf is om te vermijden.

Bereid het goed voor

Een goede voorbereiding tempert de verwachtingen van je collega’s. Of jouw gedachten over wat de collega’s van jou verwachten (weer net als voor de kanker).

Ga met je manager om tafel en bespreek wat je al wel en niet kan. Bespreek ook dat het voor jouw prestaties het beste is om geen druk te voelen en dat je graag komt en gaat wanneer jouw lichaam dat aangeeft. Stel een mailtje voor je collega’s op en maak hierin ook duidelijk op welke manier je gaat werken aan je herstel en terugkeer op je werk. Wellicht een goed idee om ook aan te geven op welke manier je het contact wilt. Of ze wel of niet over je ziekte mogen praten bijvoorbeeld. Dat schept duidelijkheid.

De dag zelf

Hoe lang is het geleden dat je de gang naar je werk hebt gemaakt? Is alles nog wel hetzelfde? Werkt je pasje nog? Is de plek nog hetzelfde? Hoe is het met je invaller? Is die beter of populairder dan jij? Wat spookt er toch veel door je hoofd. Een aantal praktische vragen kun je vooraf uitzoeken of vragen aan een collega. Alle andere vragen knagen aan je vertrouwen. Probeer in het moment te leven en kijk niet vooruit. Ga niets voorspellen, ga het beleven.

En dan stap je naar binnen. Iedereen kijkt naar je. Of heet je welkom. Staat er een bos bloemen met welkom terug? Krijg je knuffels of kijken mensen op afstand naar je? Of is de cultuur dusdanig dat er niets is veranderd en dat er geen aandacht is voor jou? Wat spannend. Of niet. Of juist een heel fijn gevoel.

Neem de tijd voor je collega’s, voor alle indrukken en alles wat op je af komt. Doe deze uren geen taken, maar laat het op je inwerken. Kijk wat het met je doet. Wat zou het fijn zijn als dit een Sparkle-moment mag worden. Een stap in de goede richting, fijne collega’s om je heen, communiceren met elkaar, je bent er weer.