Wat heb je hard geknokt om de kanker geen kans te geven. En het is je gelukt. Je hebt de oorlog overleefd, zoals sommige mensen het omschrijven.

Dan is het tijd om naar de toekomst te kijken. Tijd om in balans te komen zodat je met vertrouwen die toekomst weer tegemoet kan treden. Aan kan kijken. Wat kan je doen om dat wat makkelijker voor elkaar te krijgen? Welke hulpmiddelen kun je daarbij gebruiken?

Een oefening.

 1. Hoe zag je toekomst eruit voor de behandeling? Maak een lijstje met een opsomming hoe die toekomst er uit zag?
 2. Welke onderdelen kun en wil je laten staan? Passen bij je huidige situatie?
 3. Bij welke onderdelen zet je een vraagteken? Hiervan weet je niet zeker of ze nog bij je passen qua gezondheid of qua gevoel.
 4. Door welke onderdelen moet of wil je een rode streep zetten? Deze kunnen niet meer of deze wil je niet meer.

De toekomstonderdelen waar je een streep of vraagteken door hebt gezet zijn beïnvloed door je kanker. EN dat niet alleen. Ook door je ervaring met kanker. Je bent wijzer geworden, je kan dichter bij je gevoel komen of je bent je bewust geworden dat de tijd op aarde kostbaar is en je wilt er optimaal van genieten.

Wat de reden ook is, het is goed om je toekomst eens tegen het licht te houden.

Nog een mooie oefening;

back to the future

 • Zorg voor een rustige omgeving waar jij je prettig voelt. Vraag iemand die je vertrouwt om jou te helpen.
 • Teken een denkbeeldige lijn van nu naar toekomst. Bijvoorbeeld van wand naar raam.
 • Ga staan op het einde van de toekomst. Haal diep en rustig adem.
 • Je bent nu in de toekomst. In jouw toekomst. Precies zoals jij het zou willen. Stel jezelf dan de volgende vragen en geef hier hardop antwoord op.
 • Wat zie je? Wat voel je? Wat zeggen mensen over je? Welke geuren zijn er? Welke kleuren? Waar ben je? Welke mensen zijn om je heen. En ga zo door.
 • Heb je genoeg gevoeld in de toekomst ga dan zitten en schrijf snel op wat je allemaal gezegd hebt.
 • Filter er max een top 10 uit van belangrijke dingen en leg deze in volgorde van belangrijkheid.
 • Nu heb je een mooie lijst van jouw toekomst waar je mee aan de slag kan. Want ergens op het pad naar die toekomst sta jij. Je hebt al de nodige stappen gezet in de richting van die toekomst. Wat is je volgende stap?

Doel van dit alles is om een positief en realistisch beeld te ontwikkelen van je toekomst waar je met vertrouwen naar toe kan. Mijn ervaring leert dat veel mensen rust, blijheid en zin krijgen als ze op die toekomst gaan staan. En dat mensen dat gevoel graag vast willen houden. Als je een A4-tje met de tekst TOEKOMST op het einde legt en je gaat daar op staan dan kan je dat A4-tje er altijd weer bij pakken om dat gevoel terug te halen. Kleine tip die je helpt om (vaker) te shinen.