Als de eerste dag erop zit dan komt de volgende stap. Collega’s zijn gewend dat je er weer bent. Heb je duidelijk aangegeven hoe het met je gaat dan weten ze dat je nog niet de oude bent. Maar al snel kan dat veranderen. Voordat je het weet zien ze jou weer als de persoon die alles kan in haar functie. Jij hebt alleen jouw tempo nodig om weer de oude te worden in je werk. En wat is de oude worden in je werk? Welke tips kan ik je daar voor geven?

Praat

Het is belangrijk om aan te geven wat je wel en niet kan. Zorg voor een goede communicatie met je manager. Bepaal goed de manier waarop je gaat herintreden. Communiceer dit ook met je collega’s waar je veel mee samenwerkt. Dat zal je eigen lat meer op het reële niveau leggen. Maar ook je collega’s weten wat ze wel en niet van je kunnen verwachten.

Ga er flexibel mee om

Op het moment dat je je gaat aankleden om naar je werk te gaan is je werkdag begonnen. De reis er naar toe kost ook energie, net als het op je werk zijn. Ook je terugreis behoort tot je werkende uren. Immers alles kost energie. Er zijn ook momenten dat de energie volledig wegvalt. Hoe fijn is het dan om niet naar je werk te gaan cq om naar huis te kunnen van je werk.

Accepteer dat dit zo is en vind afstemming met je manager hierover. In de periode van herintreden is het belangrijk dat je kan werken wanneer jij wilt en dat je kan opbouwen zoals je lichaam het nodig heeft. Heb je veel energie? Dan ga je lekker werken. Van een paar uur naar meerdere uren, tel je reistijd bij die uren. Kun je meer of minder uren maken dan gepland staat volgens het herintreden? Maak je daar niet druk om, het is zoals het is. De energie mag er zijn en de vermoeidheid dus ook.

Kies de juiste taken

Het is belangrijk dat je taken mag doen die je altijd al deed. Deze zijn voor jou bekend en kosten jou minder energie.

Nog beter is het als dit taken zijn die geen tijdsdruk van je vragen. Als deze taak gedaan moet worden voor een bepaalde dag en tijd omdat anders je collega’s niet verder kunnen dan geeft jou dat stress. Dus taken zonder tijdsdruk die al in je functie zitten zijn optimaal. En heb je nog een invaller voor je functie stem daar dan mee af wat je wel en niet doet. Profiteer ervan en zorg dat je optimaal gebruik maakt van jouw invaller tijdens je herintreding. Zie dat als een kans.

Prikkelen

Ervaar wat alles met je doet. Heb je een taak gedaan en was daarna alle energie weg? Noteer het voor jezelf. Als dit vaker gebeurt dan is deze taak wellicht (nog) niet geschikt voor je. Je hersenen train je door te werken. Teveel doen (of te lang hetzelfde) werkt negatief op het functioneren van je hersenen. Net als stress. Veel achter een scherm werken kost energie. Je kan bijv. kiezen voor een speciale bril of voor meer afwisseling. Zo zijn er meer oplossingen om je hersenen positief te blijven prikkelen en niet te overprikkelen. Ervaar en pas aan waar nodig.