Als omgeving van een cancer-survivor is het soms lastig om te bepalen hoe ze het beste met je om kunnen gaan. En juist deze communicatie is van groot belang om je te laten shinen.

Er zijn valkuilen waarvan ze zich onbewust zijn. Speciaal voor de omgeving van cancer-survivors volgen nu de 8 beste talking tips.

  1. Blijf luisteren

Luister naar wat de ander te zeggen heeft. Blijf luisteren. Het proces tijdens de behandeling van kanker moet vaak nog verwerkt worden. En het beeld van de toekomst vaak nog gevormd. Door te luisteren draag jij een fijne steen bij aan deze processen. Luister ook echt, dus zonder afleiding van telefoons, etc.

  1. Vermijd clichés

Niets ergers dan te zeggen jij bent sterk, jij komt hier wel doorheen. Of succes je kan het. Of mijn buurvrouw had hetzelfde.

  1. Geef geen ongevraagd advies

Je moet ook …., ik zou …… Al het ongevraagde advies is niet welkom. Pas al iemand jou om advies vraagt mag je het geven. Het is beter om het gevoel dat je ziet te benoemen of een vraag te stellen als: Ik merk dat dat je verdrietig maakt. Of wat zou je nu kunnen doen om wat meer energie te krijgen?

  1. Niet boos worden

Tijdens de periode van kanker ben je als omgeving hard aan de slag gegaan om te verwerken dat degene om wie het gaat ziek is. En de laatste behandeling wordt vaak gekoppeld aan het weer beter zijn. Het is belangrijk dat je je ervan bewust bent dat de cancer-survivor nog niet beter is. Zij gaat nu pas verwerken wat ze heeft meegemaakt en gaat proberen haar leven met de nodige aanpassingen weer op de rit te krijgen. Als je je dat realiseert dan is het makkelijker om te snappen dat de dingen anders (kunnen) gaan dan voorheen. Word daar niet boos om maar toon begrip. Of bespreek je gevoelens daarover. Boos worden leidt tot stress, tot stilte, tot achteruitgang.

  1. Ga er samen op uit

Heerlijk. Samen wat doen. Laat het van de cancer-survivor afhangen wat je gaat doen, wanneer en hoe lang het mag duren. En als het niet kan of lukt, dan word je daar niet boos of verdrietig om. Dat kan namelijk gebeuren en daar kan niemand iets aan doen.

  1. Laat onverwacht wat van je horen

Een appje met een klavertje 4 of met ‘ik denk aan je’ . Een kaartje, bloemetje, eten. Maakt niet uit. Altijd goed en altijd fijn als je iets doet.

  1. Zegt niet: ik begrijp hoe je je voelt. Je snapt het nl niet.

Tenzij je hetzelfde hebt meegemaakt. Maar dan nog, wat draagt het bij aan een positiever gevoel? Leg het accent af en toe op de dingen die wel gaan of die haar doen laten shinen. Afleiding en andere onderwerpen zijn heel erg welkom.

  1. Praten met de persoon en niet over de persoon.

Praat met elkaar, juist waar de cancer-survivor bij zit. Onthoud dat over elkaar praten roddelen is.

Doe er je voordeel mee. Let’s shine together