Als je kanker overleefd hebt denkt je omgeving al snel dat je beter bent. Het leven gaat verder.

Je wordt uitgenodigd voor de feestjes en evenementen zoals ervoor. Voor sommigen lukt dat niet meer. Je bent meer thuis, je lat heb je sneller bereikt en alles wat je doet kost energie. Je geniet van de kleine dingen in het leven, zoals een kopje thee drinken of een heerlijk ontbijtje.

De gezonde mensen vinden het moeilijk om even bij je langs te komen. Puur uit onvermogen. En onvermogen is geen onwil. Wat kunnen ze zeggen, waar kunnen ze het nog over hebben? Zij kijken een andere film dan jij. Als je allebei over je eigen film praat dan snap je elkaar al snel niet meer. Er komt ruis op de lijn.

Dit vriendenverlies ontstaat vaak in het eerste jaar na je laatste behandeling. Dit is een natuurlijk verloop. Daarnaast zijn er ook volharders van vrienden die je het liefste zelf zou verliezen. Maar ze blijven maar zitten. Zij kosten je energie en leveren je woede of frustratie.

En dan??? Dan blijven er nog een paar over die vanaf nu je “echte” vrienden zijn. Ze staan voor je klaar, ze bieden een luisterend oor, ze nodigen je uit voor een kopje koffie of een hapje eten en hebben geen vooroordelen of vervelende adviezen. Ze kunnen goed inschatten wat je aan kan en waar je naar toe wilt. Met hen ben je niet eenzaam maar SAAM.

Om te shinen heb je lef nodig. En hoe meer je leert shinen hoe makkelijker het wordt om meer SAAM te krijgen. Positiviteit en aandacht maken het nu eenmaal een beetje mooier. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de ander. En dus ook voor je vrienden.

Belangrijk is wel dat je dichtbij je zelf blijft. Want neppers helpen SAAM ook niet.

Hier wat tips voor meer SAAM (het levert je vast ook nieuwe vrienden op)

  • Bel je vrienden op die je dierbaar zijn en nodig ze uit bij je thuis. Houd je het bijvoorbeeld niet langer dan 15 minuten vol zeg dat dan vooraf erbij.
  • Als iets je veel energie kost vraag dan om hulp. Je vrienden zijn nog steeds blij om iets voor je te kunnen doen.
  • Schrijf op wat de vriendschap je brengt en hoe belangrijk deze voor je is. Schrijf dit op een kaartje en stuur het naar je vrienden.
  • Als het niet haalbaar is om ergens naar toe te gaan, zeg dat dan. Stel ook meteen een alternatief voor die wel haalbaar is.
  • Als vrienden een gevoelige snaar bij je raken ga dan eerst bij jezelf ten rade waar dit vandaan komt en waarom je gevoelig wordt. Als het nodig is bespreek dan met die persoon wat die opmerking met je doet. Wees open.
  • Kijk positief naar je vrienden.

Durf het leven te vieren. SAAM