De geheime en diepste gevoelens van een foodontwerpster (55) die vol in het leven stond, die opnieuw was begonnen met bijscholen om uiteindelijk daarna een eigen onderneming in food te gaan starten. En toen kreeg ze in 2019 te horen dat ze kanker heeft.
Caat wist, ondanks de Glow – zo noemt ze de rotzooi in haar lichaam – van de grootste Shit haar grootste Glamour momenten te maken.

Fantastisch | fraai |geweldig | magnifiek | mooi | oogverblindend |schitterend | glitters | wondermooi | fantastisch | Glamour

 

7 Maart 2019

Eén keer per jaar mocht mijn dochter Door (24) voor haar verjaardag naar een gerenommeerde kapper voor een glam kapsel.

Ik zat genietend aan de leestafel te wachten, onder het genot van een heerlijk kopje koffie en een tijdschrift. Ik zag de blos op haar wangen van euforie toen zij heerlijk gemasseerd werd op haar hoofdhuid en voorzien werd van heerlijk ruikende haarcrème die 20 minuten moest intrekken.

“Ik kom lekker bij jou zitten mam, kunnen we gezellig bijkletsen.” Nu ze tijd heeft kan ze lekker even meedenken met een naam voor een nieuw food concept. Ja, binnenkort ga ik een eigen food-ontwerp bureau beginnen, maar eerst neem ik een sabbatical om bij te scholen. Want als je 54 bent, heb je wel ervaring maar je moet ook mee met de tijd.

Mijn huiswerk: een nieuw innovatief foodconcept bedenken.
Wat me vroeger makkelijk af ging.
“Door wil je meedenken met mijn idee alsjeblief?”. ”Oooh mam niet weer over eten hé?”.
Dit ligt gevoelig bij haar, omdat haar vader ook in de wereld van eten zit waardoor ze overladen wordt met food-verhalen. Het grappige is dat haar nieuwe liefde, jawel, ook in de food-branche zit….de appel valt niet ver van de boom 🙈.

Ik weet Door altijd te triggeren door het over Oma Cor, mijn overleden moeder, te hebben. Haar grote heldin. Ik zei “rijstepap van oma, ja lekker volle romige rijstsmaak met bruine suiker. “Door kun jij a.u.b. voor mij een naam bedenken?” Toen kwam het grote idee uit haar mond: rijst – REIST – “Reist van reizen?” Door: “Ja, je hebt zo’n groot netwerk over heel Europa, je gaat op reis in Europa, je gaat zoete rijstgerechten ontdekken mam:  bereisde reist.”

Woow ik was flabbergasted! Inderdaad ik heb vrienden in Portugal, Spanje, Italië, Frankrijk, België en Denemarken. Ik word er helemaal blij van; jaaa dat ga ik doen. Ik ga reizen om te ontdekken welke verschillende rijstepappen er in Europa zijn. Naar verhalen luisteren van oudere mensen met geheime recepturen die nooit vertelt zijn.

Inmiddels zit mijn dochter weer in de kappersstoel, en ik zit heerlijk te mijmeren over de ideeën hoe ik dit ga aanpakken. Twee minuten later krijg ik onverwachts telefoon vanuit het ziekenhuis … mijn wereld staat stil ….dat ik de volgende dag word verwacht met mijn man om het plan van aanpak te horen voor kanker,… een operatie, ….de rest hoor ik eigenlijk niet meer. Ik ben in shock.…  Ik houd mijn tranen in, want hoe vertel ik dit mijn dochter?

Ik loop eerst naar buiten om het mijn naasten te vertellen en vervolgens is Door klaar en probeer ik voorzichtig het nieuws te vertellen. Haar reactie “……mam dit gaat jou LEF geven om echt voor je zelf te gaan.”

20 Maart 2020

We zijn inmiddels een jaar verder. Door (25) mag voor haar verjaardag weer met mij naar een gerenommeerde kapper voor een glam kapsel en deze keer ook voor mezelf. We zitten met de kapster te overleggen wat Door met haar kapsel gaat doen. Ik ben eigenlijk stikjaloers op mijn dochter. Ik met mijn altijd prachtige haren en nu met mijn grijze chemo krullen.

“Ja Caat,” zei de kapster, “bij jou zou ik gaan voor kleurspoeling.” Prima. En ook heerlijk zo na een jaar weer iemand aan je haar. Tranen bungelen over mijn wangen. Do en ik zitten samen aan de leestafel met een heerlijk kopje koffie, maar wel met een beetje rugpijn van in één houding zitten (naweeën bestralingen bekkengebied).

“Mam hoe gaat het nu met je nieuwe start met je modules visuele communicatie Artemis & foodinnovatie op de HAS?” “Het reizen kost iets meer energie maar mijn mindsetting gaat goed. Ik zit er nu toch even anders in dan vorig jaar Door. Ik heb een andere kijk op het leven gekregen, ik heb een tweede kans gekregen. Daarin gaat het er niet om hoe fantasierijk of inventief ik ben, maar hoeveel ik kan opmerken waar ik al deel vanuit maak, en daar haal ik nieuwe foodinspiraties uit. Vooral niet te ver vooruit kijken en meer kijken wat er langs mijn pad komt. Tijd nemen om lekker te koken voor de mens. Het is allemaal niet zo ingewikkeld.

Nu zit ik ineens bij de uitspoelhoek en voorzichtig gaat de föhn over mijn haren. Een mooi model maken heeft nog geen zin. Ik kijk samen met Door in de spiegel en we barsten in lachen uit. Ik lijk wel Mrs Slocombe van 1985 Are You Being Served.

Nu Door, ik heb LEF genoeg om mijn mooie pruik nog te dragen, t’is nog een beetje te vroeg geweest om iets met mijn haar te doen.

Lef  | moed | dapperheid | durf | onverschrokkenheid | sterkte | bravoure | brutaliteit | dapperheid | heldhaftigheid | kracht |

 

Het thema in mijn volgende column is KRACHT.

Recept Oer rijstepap verse oogst kersen 

 120 gram biologische volkoren paprijst 
 1 liter melk
 120 gram oerzoet. Bij de bereiding van oerzoet gaan geen vitaminen en mineralen verloren uit het suikerriet.
 Uitgeschraapt opengesneden vanillestokje
 Half kaneelstokje
 Verse oogst gewassen kersen (van de boer in je buurt, weer een leuk uitje)

1 ) Breng de melk aan de kook, voeg de rijst, vanille- en kaneelstokje eraan toe
2) Zet de pan op de zachtste stand ongeveer 3 kwartier
3) Laat de rijst afkoelen tot het lauw is en  verwijder het stokje
4) Voeg vers geklopte slagroom toe voor extra proteïne en/of ontpitte verse kersen voor de extra vitaminen