Bij Shit or Shine geven we veel informatie voor cancer-survivors op het gebied van fysieke vitaliteit. Door de behandelingen is het lichaam aangedaan en kunnen er op termijn ook klachten ontstaan. Een daarvan is lymfoedeem. Natuurlijk is het Shit als er lymfoedeem ontstaat. Maar gelukkig is er ook een Shine, je kan er wat mee door je leefstijl na kanker aan te pakken en je kan ook het risico op het ontstaan van lymfoedeem verlagen. Doe er je voordeel mee.

Lymfe

Het komt voor dat tijdens de behandeling van kanker een deel van lymfeklieren wordt verwijderd. Bijvoorbeeld uit de oksel, buik, lies of hoofd-halsgebied. Hierdoor kunnen er problemen ontstaan met de afvoer van het lymfevocht. En dat kan leiden tot lymfoedeem, een zwelling nabij het gebied waar de lymfeklieren zijn verwijderd. Als je ook bestraling hebt ondergaan in het gebied waar de lymfeklieren zijn verwijderd verhoog je het risico op lymfoedeem.

Wanneer heb je lymfoedeem?

Als er lymfoedeem ontstaat merk je dat vaak aan een van de volgende symptomen in dat gebied:

 • Vol, strak of zwaar gevoel.
 • Huidveranderingen (rood, warm, koel, droog, hard, stijf).
 • Pijn / ongemak.
 • Minder beweging / flexibiliteit in nabijgelegen gewrichten.

Je merkt misschien ook dat je moeite hebt om in kleding te passen, zoals de mouw van een jas of broekspijp, of dat je sokken te strak zitten. Je merkt misschien ook dat sieraden strak aanvoelen, ook al ben je niet aangekomen.

Wanneer ontstaat lymfoedeem?

Lymfoedeem kan direct na de behandeling, weken, maanden of zelfs jaren later optreden. Je kunt het beste goed letten op vroege tekenen van zwelling en deze melden. Als zich zwelling ontwikkelt, is snel en goede therapie nodig. Ook kan je door minder te vragen van je totale lymfesysteem het risico op het ontstaan van lymfoedeem verminderen. Doe dit door:

 • Vermijd infecties, brandwonden, snijwonden, overmatig warm / koud of letsel aan het lichaamsdeel dat risico loopt.
 • Vermijd insectenbeten door insectenwerend middel te gebruiken.
 • Gebruik lotion om een droge, schrale huid te voorkomen.
 • Houd de huid schoon.
 • Gebruik zonnebrandcrème met SPF 15 of hoger en probeer de zon te vermijden op het heetste moment van de dag.
 • Vermijd nauwsluitende kleding en sieraden.
 • Laat waar mogelijk bloed afnemen, infusen plaatsen, injecties / vaccinaties geven en bloeddruk meten in de niet-aangedane arm / been.

Gezond gewicht

Het handhaven van een optimaal gewicht door middel van een gezonde voeding en lichaamsbeweging kan het risico op lymfoedeem verminderen. Bouw de hoeveelheid en intensiteit van je training geleidelijk op en controleer de risicogebieden op veranderingen of zwellingen.

Meer informatie

Voor meer informatie: https://www.oncolink.org/support/side-effects/lymphedema/lymphedema-what-you-need-to-know/understanding-and-decreasing-lymphedema-risk

Lees ook meer op onze site over leefstijl en de 6 beste tips om te sparkelen!