Bij Shit or Shine bieden we je graag een warm bad om als cancer survivor weer verder te gaan met je leven. Graag neem ik je mee in het verhaal van Sanne die op jonge leeftijd borstkanker kreeg. Net een relatie, was aan het nadenken over haar kinderwens en toen kwam de genadeklap.

Laat je inspireren en informeren als je in eenzelfde situatie zit. Ervaar hoe je leven in elkaar zit en hoe je het gevoel kan krijgen weer op de rit te zijn. Naast een Shit hoor namelijk altijd een Shine

Sanne

Sanne is 35 jaar en sinds 1 jaar “genezen” van borstkanker. Ze heeft een hele leuke vriend en woont in de stad. Voordat ze borstkanker kreeg genoten ze samen met hun grote vriendengroep van het leven. Na een tijd van lekker stappen en borrelen, kwam er het samenwonen en sommigen gingen ook trouwen. Ze genoten van de feesten en gezelligheid. Ook Sanne ging samenwonen en samen dachten ze na over de toekomst van hun twee of hun gezin. Ja een kinderwens was er. Binnen de vriendengroep waren er zwangerschappen en de eerste baby’s zagen het levenslicht. Lekker met de vriendinnen keuvelen over het werk en de eerste baby-ervaringen. Ook Sanne zag dit al helemaal voor zich.

Totdat ze een knobbeltje voelde in haar borst, in het ziekenhuis belandde en de genadeklap kwam. U heeft borstkanker. Haar leven stond stil. En haar leven heeft stil gestaan totdat de laatste chemo door haar lichaam vloeide.

Wat heb ik gemist

5 Jaar van haar zo geweldige leven heeft ze niet meegemaakt. Sanne ziet dat de vriendinnen verder zijn gegaan met leven, daar waar zij voor haar gevoel achteruit is gegaan. En nu wil ze zo graag weer aansluiten bij het leven zoals het was en de periode waar haar vriendinnen zijn. Want hoe fijn en vertrouwd is dat? Toch mist Sanne ergens de boot, de aanlegsteiger of de opstapplaats. Herkenbaar?

Hoe dan?

Sanne is erg gericht op haar omgeving en op het leven voor haar kanker. Alles wat daar niet aan kan voldoen ervaart ze als een probleem. Wat een frustratie, want jezelf veranderen is moeilijk. Laat een ding duidelijk zijn. Je bent niet je problemen, maar je hebt problemen. Als je problemen hebt dan kun je ze namelijk altijd oplossen.

Tip 1: Begin bij jezelf.

Je hebt gevochten en kanker overleefd. Dat is heel erg knap. Natuurlijk is het ook Shit, maar het levert altijd een Shine op. Want wat voor positiefs heb je overgehouden aan deze periode? Wat heb je geleerd? Wat heeft het gedaan met je relatie?

Denk ook na over wie je bent en wat je belangrijk vindt nu je op aarde mag blijven? Waar wil je energie in steken?

Tip 2: Accepteren en loslaten

Oei oei, dat is makkelijker geschreven dan gedaan. Accepteren dat je borstkanker hebt gehad en loslaten wat voor gevolgen het heeft gehad. Het is zo. Je kan het niet meer terugdraaien. Stop er dan ook geen energie in. Kijk naar wat het je gebracht heeft en wat je wel kan. Kijk naar hoe mooi je bent.

Tip 3: Toekomst

Kijk naar wat wel gaat. Bespreek met je partner hoe jullie toekomst er nu uit gaat zien. Wellicht verandert deze wel. Zowel voor jou als voor je partner. Want ieder life-event heeft invloed op jou en je omgeving. Denk ook samen na over de relatie met jullie vrienden. En bespreek dit ook met hen.

Tip 4: Communicatie

Een logische tip als je Tip 3 hebt gelezen. Praten, praten en nog eens praten. Over inhoud, over je gevoelens, je relatie, de seks, de kinderwens, je vrienden, je familie, je werk, etc. Dat biedt perspectief en schept geen verkeerde verwachtingen. Het zal je rust en helderheid bieden. En let er op: je communicatie is open, oordeelloos en gericht op de toekomst en oplossingen.

Tip 5: Wees lief voor jezelf

In het verhaal van Sanne lees je al dat er veel eisen en verwachtingen zijn aan het leven. De lat ligt hoog en is statisch. Door lief te zijn voor jezelf ga je shinen en stralen. Je krijgt oog voor mooie details en bijzondere momenten. Geniet daarvan. Dat maakt het leven zoveel makkelijker en leuker.