Als cancer-survivor is je lat veranderd. Patronen worden doorbroken en communicatie is van belang. Door je leefstijl na kanker aan te passen heb je ook invloed op die lat. Of dat web?

Vandaag is weer zo’n dag. Rustig maak ik beneden mijn ontbijtje met kopje thee klaar. Even tijd voor mij en de Sparkle-club van Shit or Shine. Mijn dochter komt naar beneden en vraagt meteen alle aandacht. Slecht geslapen, vriendinnen problemen, alles komt in 1 minuut op tafel. En ik? Na de honden te hebben uitgelaten ga ik naar mijn werk. Waarom is maandag toch altijd zo’n drukke dag met veel vergaderingen? Mijn collega is ziek en de vraag is om ik de urgente zaken even kan overnemen. Aan het einde van de dag heb ik natuurlijk alles af, zonder pauze en bekaf. En ik? Als ik thuiskom zie ik de sporen van vandaag liggen. Vuile vaat op het aanrecht (want de vaatwasser staat nog schoon en vol), sokken, etensresten, dekens, schoenen, ….. Maar als eerste de vraag: mam, hoe laat gaan we eten? En juist die vraag maakt iets in mij los. Het borrelt vanuit mijn bovenbenen door mijn lichaam omhoog. Wat een irritatie voel ik. En waarom? De lat is bereikt.

Hoe hoog leg jij de lat?

Als cancer-survivor kan er wat veranderd zijn met je lichaam waardoor de lat van voorheen nog verder weg ligt. Wat zou het mooi zijn als de lat zo hoog ligt dat er nog steeds aandacht en tijd is voor jezelf. Tijd voor een moment van rust, ontspanning en genieten van je eigen ding. Dat jij en je eigen lat één zijn met elkaar. Het is geen poolstok hoogspringen. Houd de lat dichtbij je. En sta stil bij wat jij nodig hebt.

Spinnenweb

Jouw lat kun je zien als een web rondom jou heen. Een web waar alle ballen in gegroepeerd liggen. Je werk, je kinderen, je partner, familie en vrienden, hobby’s, sport, huishoudelijke taken, etc. En dan middenin dat web sta jij. Jij bent het centrale punt. Zonder jou is dat web er niet. Daarom is het ook zo belangrijk dat jij bepaalt hoeveel tijd de ballen mogen kosten en hoeveel tijd je voor jezelf vrij maakt.

Hoe dan

Maak een web met jou in het midden en plaats de ballen rondom jou heen op volgorde van belangrijkheid. Hoe dichterbij de bal hoe belangrijker voor jou deze persoon of deze activiteit is. Omdat jij in het midden staat ben jij het belangrijkste. Realiseer je dat. Om dit web gezond te houden is het heel erg belangrijk dat jij je goed voelt. En dat doe je door te luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. Door tijd te maken voor jezelf. Door voldoende slaap, ontspanning, gezonde voeding en beweging. Door afspraken te maken. Bijvoorbeeld met je kinderen. Mijn dochter weet nu dat dit ochtendmomentje echt voor mezelf is en laat me met rust. Hierdoor kan ik genieten van mijn thee, ontbijt en krant. Even om me op te laden. Niet omdat ik mijn dochter niet leuk vind. En mijn dochter vindt het prima.

De sleutel

De sleutel in dit verhaal ligt bij jezelf. Communiceer. Praat over wat je nodig hebt en waar je behoefte ligt. Deze behoefte is veranderd als cancer-survivor. Zeg tegen je baas dat je het werk er niet bij kan nemen en kijk samen welke taken je dan wel doet en welke je laat liggen. Maak afspraken over je eigen momentjes, het koken, de vaatwasser, etc. Het helpt je enorm. Het geeft rust en steun waardoor je de ballen in de lucht kan houden op de manier zoals ze bij je passen. Zie het dus niet als een lat maar als een spinnenweb.