De geheime en de diepste gevoelens van een foodontwerpster (55) die vol in het leven stond was weer opnieuw begonnen met bijscholen om uiteindelijk daarna een eigen onderneming in food te gaan starten. Tot ze in 2019 te horen kreeg dat ze kanker heeft. Caat wist, ondanks de Glow “rotzooi in haar lichaam”, van de grootste Shit haar grootste Glamour momenten te creëren.

Kracht| bedrijvigheid | daadkracht | doorzettingsvermogen | energie | flinkheid | geestkracht | kloekheid | opgewektheid | pit | poeder | puf | stootkracht | veerkracht | vitaliteit | vuur | werklust

April 2019

Ik heb een bezoek gebracht aan een lezing van Henk Fransen: versterk je zelfgenezend vermogen bij kanker. Hij is een arts, maar ook een ervaringsdeskundige omtrent informatie over kanker van de toekomst. Een erg inspirerend verhaal, waarna ik zelfs zijn handboek heb gekocht. De keuze om naast het reguliere ook voor een stukje natuur te kiezen, heeft ook te maken met ‘the way of living’ van mijn vader. Hij plukte alle kruiden van de wereld in het bos en langs de weg. Hij geloofde in de natuur en daardoor ik ook. In het boek staat dat je twee wegen kunt bewandelen, namelijk het reguliere en het antroposofische. En ik ben al patiënt bij Peter Staal, antroposofisch huisarts. Hij stelt mij maretak iscador ampullen voor, 3 x in de week een prik. Het zal mijn immuunsysteem en gemoed versterken, evenals het een antigif is voor kanker. Ik ben er meteen mee begonnen. Ja, het kan ook een placebo-effect zijn maar goed, als het maar werkt. Dat ik daarna de volgende stappen zet komt weer door mijn vader en zijn geloof in de natuur als waarheid.

Stap één begon bij Dokter Piek. Alle informatie die hij vertelde ging langs me heen. Ik zat alleen maar te knijpen in een portemonnee die ik ooit van mijn vader heb gekregen. De volgende stap was de verwijdering van mijn baarmoeder, eierstokken en lymfeklieren. Drie weken later werd ik geopereerd en toen ik wakker werd kreeg ik meteen te horen dat er toch nog een vervolgtraject moest komen. En wel direct: 6 chemo’s, 30 bestralingen en 2 plaatselijke bestralingen. Ineens zag ik mijn hele leven aan mij voorbij gaan; ik wil nog oma worden, nog studeren en ik wil… slik slik.

Mijn man probeerde het luchtig te houden en mijn dochter zei “mam, dit gaat jou lukken”. Inmiddels was mijn broer gearriveerd en vervolgens had ik de leukste nacht van mijn leven. Heerlijk gelachen, gehuild, mooie anekdotes naar boven gehaald vanuit onze overleden ouders …. Normaliter zou je drie dagen moeten blijven, maar ik mocht de volgende dag al naar huis. Als eerste ben ik lekker gaan kokerellen, ouderwetse bakscholletje met kruimige voorgekookte aardappelen met vintage Hollandse sla met ui, komkommer en gekookte ei zoals mijn moeder dat deed. Ik wilde vroeger proeven om extra groente toe te voegen raspte ik wortels superfijn en mengde dit door de vers gemaakte ½ mayonaise en magere yoghurt. Lekker voor op de sla. Ik dacht: ‘die Maretak is een goei goedje of lijkt dat maar zo?’

April 2020

We zitten midden in Corona crisis en iedereen brengt mij op de hoogte dat ik in een risicogroep zit. Natuurlijk hou ik rekening met alles, maar ik probeer ook iets gaafs van mijn leven te maken, wie weet hoe lang ik nog heb. Laatst kwam ik een tante van een kennis tegen en zij had ook Maretak inspuitingen gehad en was inmiddels al tien jaar kankervrij. Dit voelde zo goed voor mij om het van een ervaringsdeskundige te horen. De inspuitingen van Maretak werden voorheen door de huisarts-assistente gedaan, maar met Covid 19 kan dat niet meer. Dus heb ik mijn vriendinnen uit de zorg opgetrommeld om dit voor mij te verzorgen. Dan kook ik wel eens lekker voor ze.

Wat mij ook kracht geeft is creatief en ontspannen schrijven met heerlijke klankgeluiden (www.anjadriessens.com). Vaak komen er zware emoties los en dan denk ik vaak aan mijn ouders.

Inmiddels ben ik gestart met mijn droomopleidingen aan de HAS en Artemis. Een deel gaat nu tijdelijk niet door. En gelukkig gaat de Artemis designopleiding in Amsterdam online verder. Eigenlijk wel top, want nu hoef ik tenminste niet te reizen. Dat scheelt een hoop energie die ik nu kan steken in het uitwerken van mijn 50 concepten op mijn culinaire zolder: een bibliotheek met 100 kookboeken. Ondertussen houdt mijn man het huishouden bij en probeert mij te ontlasten waar nodig. Daarentegen zorg ik voor de leuke experiment-diners met lieve vrienden of familie. En natuurlijk rekening houdend met 1,5 meter afstand, kleine aantallen en extra hygiëne omtrent koken.

Het thema van mijn volgende column is LUST

 

Lef  | moed | dapperheid | durf | onverschrokkenheid | sterkte | bravoure | brutaliteit | dapperheid | heldhaftigheid | kracht |

 

Recept Oer rijstepap verse oogst kersen 

 120 gram biologische volkoren paprijst 
 1 liter melk
 120 gram oerzoet. Bij de bereiding van oerzoet gaan geen vitaminen en mineralen verloren uit het suikerriet.
 Uitgeschraapt opengesneden vanillestokje
 Half kaneelstokje
 Verse oogst gewassen kersen (van de boer in je buurt, weer een leuk uitje)

1 ) Breng de melk aan de kook, voeg de rijst, vanille- en kaneelstokje eraan toe
2) Zet de pan op de zachtste stand ongeveer 3 kwartier
3) Laat de rijst afkoelen tot het lauw is en  verwijder het stokje
4) Voeg vers geklopte slagroom toe voor extra proteïne en/of ontpitte verse kersen voor de extra vitaminen