fbpx

10 minuten Glow Glamour met Caat

door | sep 14, 2020 | Wie ben ik | 3 reacties

De geheime en de diepste gevoelens van een foodontwerpster (55) die vol in het leven stond was weer opnieuw begonnen met bijscholen om uiteindelijk daarna een eigen onderneming in food te gaan starten. Tot ze in 2019 te horen kreeg dat ze kanker heeft. Caat wist, ondanks de Glow “rotzooi in haar lichaam”, van de grootste Shit haar grootste Glamour momenten te creëren.

Lust| ’n aangename gewaarwording | aandrift | ambitie | animo | begeerte | drift | gading | genegenheid | geneigdheid | genie | libido | meug | trek | verlangen | vocatie| zin

Mei 2019

Het is zover, met opgeheven hoofd stap ik binnen in het Verbeeten Instituut voor radiotherapie en nucleaire geneeskunde.
Een feit: bestralingen op het meest vrouwelijke deel van mijn lichaam, het kapot maken van de slechte cellen maar ook de goede delen rondom mijn bekkengebied en vagina. Een aanslag op het meest lustige deel van mijn lijf, zucht…

Voorheen fietste ik langs het Verbeeten Instituut en dan dacht ik altijd: hopelijk hoef ik daar nooit te komen. En onverwachts ben je er kind aan huis. De eerste indruk toen ik binnen kwam was dat ik mensen met zuurstofslangetjes zag. Vrouwen met chemodoekjes.
De truc die ik toepaste was iedere keer mijn focus te houden op de volière in de binnentuin van het instituut. De natuur is de waarheid van het leven, hoe de mannetjesputter het vrouwtje weet te verleiden. Ondertussen werd ik binnen geroepen voor mijn eerste bestraling, één van de nog tweeëndertig komende, die ik graag alleen wilde beleven zonder iemand om mij heen.

In het begin ging ik met de auto en later met de fiets, zo voelde ik me minder een patiënt. En als ik in de bestralingsmachine lag vroeg ik aan de jonge radiologen om vooral de radio lekker hard te zetten, zodat ik mijn gedachten kon focussen op de muziek en stiekem in mijn hoofd kon dansen. Misschien is dit mijn overlevingsgeheim: dat ik van omdenken houd, van ‘n shit moment een shine moment kan maken.

Mei 2020

Meditatie van een (voorheen) bekende DJ is mijn ding geworden. Steeds met moeilijkere momenten doe ik even mijn oortjes in, dan hoor ik de warme stem en mooie gekozen muziekstukken van Michael Pilarczyk ‘Leef je mooiste leven’. Even met mijn hoofd in de wolken. Na thuiskomst van iedere bestraling of chemo kwam Michael Pilarczyk me weer redden met zijn Meditation Moments. Mijn eigen adem voelen, gewoon lekker even met mijzelf bezig zijn.

Ondertussen ben ik naast het herstellen ook nog bezig om de student van het leven te zijn door mijn droomopleiding te volgen op Artemis, de designopleiding in Amsterdam, met het door mij bedachte thema Rouwfood. Het idee kwam vanuit de gedachte dat ik nu voor mezelf geen food uitvaart concept hoef te bedenken, maar dat ik het nog voor anderen mag gaan bedenken.

Eerst heb ik contact gezocht met wat jonge trendwatchers in opleiding en jong beginnende uitvaartverzorgers van de toekomst. De jonge vrije geest die mij kan inspireren en de vraag stelt: “Wat is volgens jullie de The Future of Death?” Vervolgens kwamen er geweldige ideeën naar voren waar ik later nog op terug kom. Zo kon ik beginnen aan mijn werkstuk voor Artemis.

Na twee weken ging het helemaal mis. Ik had zware gedachten, beelden en het thema rouw, ik ging achteruit i.p.v. vooruit. Ik besloot een goede vriendin en meest creatieve kunstschilderes Anita de Bon de Jong te bellen. En ja hoor, daar kwam het verlossende antwoord: ”Caat, je moet gaan teasen, uitdagen. Laat het woord rouw los. Jij bent een blije uitdager in alles wat je doet en denkt.”
En ja, ze had het bij het goede eind. Wat mij is overkomen is dat er in mijn onbewustzijn ook een stuk vrouwelijkheid is afgepakt, baarmoeder en eierstokken weg, kaal hoofd… Maar ik heb mijn haren wel verloren, maar niet mijn spirit tot uitdagingen zoeken in het leven.
Uiteindelijk heeft dit mij gebracht naar wat ik zocht.

Mijn zelfbeeld, waar kom ik vandaan, wat heb ik allemaal aan mooie ervaringen in mij, hoe kan ik mensen in beweging laten komen om anderen verder te helpen zonder dat het meteen er te dik op ligt, lekker luchtig? Ik ben bij het begin begonnen en heb de bekende Trendwatcher Aaf Nijman trendanalyse gemaakt voor de toekomst, wat ik heb weten te vertalen in tien nieuwe food inspiraties waar kwaliteit van leven voorop staat.

Het thema van mijn volgende column is KWALITEIT

Recept
Opmerkzame soep
• 1 pakje gedroogde kombu zeewier, circa 25 g
• 1 el sake (te koop bij de toko)
• 1/2 tl geraspte verse gember
• 2 tl appelstroop
• 2 el miso pasta of zachte tofu
• 1 lente-ui
• pakje paddenstoelen of shiitake
Doe het zeewier in een soeppan met 1 l water. Breng het water langzaam aan de kook en haal de pan vervolgens van het vuur. Dek de pan af met het deksel of een theedoek en laat het 5 minuten trekken. Haal het zeewier na 5 minuten uit de pan en gooi het weg. Voeg vervolgens de sake, rijstwijn of sherry, appelstroop en gember toe aan de bouillon en breng het geheel weer aan de kook. Zet het vuur lager en voeg de misopasta toe. Blijf roeren tot de pasta helemaal is opgelost. De bouillon is nu klaar. De misosoep kun je vullen met fijngesneden lente-ui of bosui uit de tuin en in reepjes gesneden shiitake (een eetbare paddenstoel, het vruchtlichaam van een zwam die van nature voorkomt in China, Korea en Japan).

Geschreven door: Caat

Hey mijn naam is Caat, ik ben 55 en foodontwerpster. In 2019 kreeg ik de diagnose kanker. Graag geef ik jou een kijkje in mijn wereld.

Over ons

Shit or Shine is ‘the place to be’ voor vrouwen met of na kanker. D.m.v. een gratis online magazine en community helpt Shit or Shine je om fitter te worden en de kracht te vinden op weg naar een goed herstel. 

Meer over ons >>

Bekijk onze auteurs >>

3 Reacties

 1. Monique

  Respect en bewondering voor jou Caat! Je bent een sterke vrouw❤.

  Antwoord
 2. Edel verzijl

  Je bent een topper en reuze creatief en inspirerend Ik Kan van Je leren en genieten!!

  Antwoord
 3. Annette van den Braak

  Wat ben je goed bezig.
  Ben trots op je.
  Keigoed idee en fijn om zo contact te maken met mensen.
  Chapeau

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook interessant…