Dit artikel is gebaseerd op een artikel van de American Cancer Society

Borstkanker komt het meest voor bij oudere vrouwen. Maar borstkanker ontstaat ook bij jonge vrouwen die nog een mogelijke kinderwens hebben. Er zijn veel vragen over de mogelijkheden om zwanger te worden, eventuele borstvoeding en mogelijke risico’s.  

Veel vrouwen zijn in staat om zwanger te worden na de behandeling van borstkanker. Nochtans, kunnen sommige behandelingen het moeilijker maken om zwanger te worden. Als je denkt dat je in de toekomst misschien kinderen wilt of alle mogelijkheden daarvoor wilt open houden dan is het beste om hierover te praten met je arts voordat je begint aan de behandeling van je borstkanker.  

Als cancer-survivor hoop ik dan ook dat je dat al hebt gedaan en je op de hoogte bent van de (on)mogelijkheden. De belangrijkste vragen worden hieronder voor je beantwoord. Belangrijk is dat je je vragen over een zwangerschap na borstkanker ook altijd bespreekt met je behandelend arts of huisarts. En stem je wensen en keuzes af met je arts, ga niet zomaar zelf aan de slag. Dat is en blijft belangrijk. 

Mag ik een baby na borstkanker? 

Sommige behandelingen voor borstkanker kunnen de vruchtbaarheid van een vrouw beïnvloeden. Chemotherapie bijvoorbeeld kan schade toebrengen aan de eierstokken, wat soms kan leiden tot onmiddellijke of vertraagde onvruchtbaarheid. Toch zijn veel vrouwen in staat om zwanger te worden na de behandeling. Deze vraag is vooral relevant voordat je met de behandelingen start als het van toepassing is.  

Kunnen zwangerschap en borstvoeding mijn borstkanker terug laten komen? 

Veel borstkankers zijn gevoelig voor oestrogeen. Hierdoor kun je je zorgen maken of de hoge en veranderde hormoonspiegels tijdens de zwangerschap je risico op de terugkeer van je kanker kunnen verhogen. Studies hebben echter aangetoond dat zwangerschap het risico op kanker niet verhoogt na een succesvolle behandeling. 

Er is ook geen bewijs dat borstvoeding na de behandeling van borstkanker het risico op een terugkeer verhoogt. In feite, sommige onderzoeken suggereren dat het hebben gegeven van borstvoeding het risico op een terugkeer kan verlagen.  

Hoe lang na de behandeling van borstkanker moet ik wachten voordat ik zwanger word? 

Als je graag kinderen wilt, adviseren sommige artsen om minstens 2 jaar te wachten nadat de behandeling is voltooid voordat je zwanger probeert te worden. De beste tijd om te wachten is niet duidelijk, maar vooralsnog lijkt 2 jaar het beste, omdat je dan de kans op een snelle terugkeer hebt overleefd.  

Heb je een hormoonreceptor-positieve borstkanker, dan wordt hormoontherapie meestal aanbevolen voor 5 tot 10 jaar na de eerste behandeling. Heb je in deze periode een kinderwens dan wordt vaak geadviseerd om hormoontherapie te nemen voor ten minste 2 jaar, dan te stoppen voor een eventuele zwangerschap en dan weer opnieuw te beginnen na de baby is geboren 

Het belangrijkste is om dit te bespreken met je arts en dat je dit niet op eigen houtje doet. Ieder persoon is anders. Je keuze of beslissing baseer je op veel factoren zoals je leeftijd, het verlangen naar (meer) zwangerschappen, het type borstkanker en het risico op de (vroege) terugkeer van je kanker. 

Als ik zwanger word, zou mijn geschiedenis van borstkanker mijn baby in gevaar brengen? 

Er is geen bewijs dat het verleden van jouw borstkanker geen direct effect heeft op je baby. Onderzoekers hebben geen verhoogd percentage gevonden van aangeboren afwijkingen of andere lange termijn gezondheidsproblemen bij kinderen van mama’s met een borstkanker verleden.  

Zwangerschap na Borstkanker Shit or Shine Cancer survivor

Kan de behandeling van borstkanker invloed hebben op mijn ongeboren baby? 

Als je nog steeds behandeld wordt voor borstkanker (met inbegrip van chemotherapie, hormoontherapie of gerichte therapie) praat dan eerst met je behandelend arts  voordat je probeert zwanger te worden. Deze geneesmiddelen kunnen invloed hebben op een groeiende foetus, dus het is veiliger om te wachten tot alle behandelingen zijn voltooid voordat je zwanger wordt. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het vroeg stoppen van de behandeling het risico van het groeien van de kanker of het terugkomen ervan kan verhogen.  

Kan ik borstvoeding geven na de behandeling van borstkanker? 

Als je een borstoperatie en/of bestraling hebt gehad, kun je problemen hebben met borstvoeding van de aangetaste borst. Studies hebben aangetoond dat er een verminderde melkproductie in die borst mogelijk is. Ook kunnen structurele veranderingen de borstvoeding pijnlijk kan maken of voor het kind moeilijker om te drinken. Toch zijn veel vrouwen in staat om borstvoeding te geven.  

Gebruik je nog medicijnen voor de borstkanker, zoals hormoontherapie, dan is het erg belangrijk om met je arts te praten voordat je probeert borstvoeding te geven. Sommige geneesmiddelen kunnen in de moedermelk terecht komen edaardoor de baby beïnvloeden. 

Praat altijd met je arts als je vragen hebt over zwangerschap na borstkanker. Wil je ervaringen delen met andere vrouwen? Word dan gratis lid van onze Sparkle Club!