Leven na kanker is voor een cancer-survivor iets om over na te denken. De antwoorden die ik vaak krijg zijn: Ik wil leven. Genieten. Dingen doen die me verrijken. Met het gezin samen zijn. Geen kanker meer. Werken. Mijn bucketlist uitvoeren. Energie krijgen van alles wat ik doe. Energie krijgen van de mensen om me heen. Leven naar mijn normen en waarden. 

Wat Waar Wie Wanneer Waarom 

Heb je ooit aandacht besteed aan wie je bent? Wat je drijft in dit leven? Met welk doel je in het leven staat? Het kan je helpen om je leven na kanker invulling te geven.  

Anderen omschrijven mij vaak als stabiel, krachtig, harde werker en behulpzaam. Verantwoordelijk, zelfstandig en authentiek. Maar wat drijft mij nou? Waarvoor kun je me ’s nachts uit bed halen? Jemig, ik als nuchtere tukker (ja mijn jeugd was in Twente) krijg deze vraag gesteld. Lastig. Mij uit bed halen in de nacht kan altijd. Maakt niet uit waarvoor. Dus wat wil ik nou echt? En wat wil ik nog? Want als bijna 50-er (als je dit leest ben ik het vast al wel) heb ik al een heel leven achter de rug en begin ik aan het tweede deel.  

Groeien en bloeien na kanker

Ik ben in dit leven gekomen om andere mensen te helpen en in hun kracht te zetten. Bij te dragen aan het leven zodat zij gaan stralen en eruit kunnen halen wat erin zit. Graag creëer ik een omgeving waarin anderen kunnen groeien en bloeien, waarin ze zichzelf kunnen zijn en kunnen ontwikkelen. Hoe mooi is het om een steentje bij te kunnen dragen aan het leven van een ander? 

Dat samen met mijn medische interesse voor kanker heeft Shit or Shine opgeleverd. Als cancer-survivor gun ik jou mijn kracht, stabiele basis en (online) omgeving waarin jij kan groeien en bloeien. Waarin je kracht krijgt om je leven vorm te geven zoals jij dat wilt binnen de grenzen en mogelijkheden die je hebt. Als dat lukt dan ben ik blij, tevreden, krijg ik energie en ben ik een gelukkig mens. 

Maar wat drijft jou nu in het leven? Wie ben je? Hoe omschrijven andere mensen jou? En hoe omschrijf jij jezelf? Wat geeft jou energie? Wat wil jij nog met de rest van je leven? Hoe ziet dat leven eruit voor jou? 

Jouw ideale dag

Een leuke opdracht: Ga eens met een vriendin of partner tijdens een wandeling in 5 minuten dromen over hoe jouw ideale dag eruit ziet. Zonder grenzen, beperkingen, gewoon zoals het ideaal is voor jou. De ander pikt er de 5 belangrijkste woorden (kernwaarden) uit die jou in die droom samenvatten. Bijvoorbeeld zorgzaam, daadkracht, etc. Laat deze kernwaarden en je droom op je inwerken en leg dit naast je huidige leven. Bekijk wat je anders kan doen of wilt behouden om aan je kernwaarden te kunnen voldoen.  

En het is heerlijk om te dromen, dus de opdracht zelf geeft je ook al energie.  

 

Probeer het maar. 

 

Liefs Elsbeth