fbpx

Mindfulness, Shit or Shine?

Mindfulness Joke Bergsvoort

Wat is Mindfulness?

Mindfulness heeft vaak de stempel zweverig te zijn. Maar hoezo zweverig? Want letterlijk betekent Mindfulness: Aandacht schenken aan wat zich voordoet in het heden, zonder erover te oordelen. En dat is best lastig!

Daarnaast zijn er nog de zeven kenmerken voor een goede basishouding die mindfulness bevorderend kunnen werken. Deze zeven staan niet los van elkaar maar overlappen en versterken elkaar wederzijds:

  1. Niet oordelen
  2. Geduld hebben
  3. Altijd weer opnieuw beginnen
  4. Vertrouwen
  5. Niet streven
  6. Acceptatie
  7. Loslaten

Hoe ben ik met Mindfulness begonnen?

Ongeveer vijftien jaar geleden heb ik een Mindfulness cursus gevolgd. Eerlijk gezegd was dat hard werken en niet helemaal mijn ding. Voor mij moest ik toen best veel, mediteren elke dag, oefeningen doen en van alles bijhouden. Vooral de bodyscan was een dingetje, gelukkig was er ook een korte versie die je mocht doen.

En nu

Vijftien jaar later ben ik stiekem best veel bezig met Mindfulness. Maar dan wel op mijn manier. Mindfulness in beweging en af en toe gewoon even stilstaan of zitten. Stil in het hier en nu. Of in beweging tijdens het hardlopen of wandelen.

Bewust kijken naar de natuur, de bomen, gebouwen, dieren. Voelen, de wind of de zon op je gezicht of de regendruppels. Luisteren naar alle geluiden, vogels, wind, auto’s. Ruiken, de verschillende bomen, struiken, de regen. Hardlopen zonder doel, gewoon omdat het lekker gaat en je het fijn vindt. Lopen om te lopen. En als het een keer niet lekker gaat, accepteren en wandelen of even stilstaan, loslaten en vertrouwen hebben dat het de volgende keer beter gaat. Tijdens het lopen kan ik ook mijn gedachtes ordenen, loslaten of nieuwe ideeën opdoen omdat er ruimte ontstaat. Soms ook bewust vertragen of stilstaan, voelen en zijn in het moment, in het hier en nu. Dat is voor mij Mindfulness. Ik geef nu zelf Mindful Run en Mindful Walk cursussen.

Mindfulness in het dagelijkse leven

In het dagelijkse leven, niet gelijk oordelen. Met oordelen heb ik het vooral ook over mezelf, ik kan mezelf zo goed -en dan meestal negatief- beoordelen. Geduld is ook zo een dingetje, ik heb wel ervaren dat soms even alles loslaten ruimte geeft. Als ik eet alleen en bewust eten en geen mails lezen of scrollen door je telefoon, Facebook of nieuws. Bewust met één ding tegelijk bezig zijn. Dat is voor mij Mindfulness.

Want eerlijk is eerlijk: mediteren op een kussentje elke dag en dan nergens aan denken dat lukt mij niet, past ook niet bij mij. Maar soms gewoon even zitten of stilstaan dat voelt goed. Dat geeft me rust, focus en positieve energie. Dus stiekem ben ik nu best wel vaak Mindfulness bezig.

Tip

Mindfulness is wetenschappelijk bewezen heel goed voor je, maar pas het toe in jouw leven op een manier die bij jou past. Dan ga je ervan Shinen!

 

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn of schrijf je in voor de nieuwsbrief en kies jouw cadeautje.

Hulp nodig? Vind jouw coach in de vertrouwde CoachClub >>

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Joke

Joke

Hoi, ik ben Joke, begin 2016 kreeg ik de diagnose Chronische Lymfatische leukemie. Vanaf dat moment ben ik op zoek gegaan naar wat mij energie geeft en kost. Met als resultaat dat ik andere keuzes heb gemaakt. Ik ben vanuit loondienst, naar zelfstandig ondernemer gegaan. Van Hypotheekadviseur naar Leefstijl- vitaliteitscoach en remissiecoach. Aanpassing van leefstijl op diverse vlakken heeft ervoor gezorgd dat ik weer meer Shine! In mijn blogs lees je wat ik zoal meemaak en mij bezighoudt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Over ons

Shit or Shine is ‘the place to be’ voor vrouwen met of na kanker. Met een gratis online magazine, trainingen en community helpt Shit or Shine je om fitter te worden en de kracht te vinden op weg naar een goed herstel.

Meer over ons >>
Bekijk onze auteurs >>

Categorieën