fbpx

Ze schelden met ‘Kanker’ mama!

Schelden met kanker

Zoonlief komt thuis uit school, hij gaat sinds kort naar de middelbare school. Hij smijt zijn tas in de hoek van de kamer en kruipt ineengedoken in een hoekje naast de kast als een zielig hoopje mens. Op het moment dat ik naar hem toe loop, veegt hij snel een traantje weg. Hopend dat ik het niet heb gezien! Als je al twaalf bent staat huilen niet stoer!

Rotjongens

“Wat is er met jou aan de hand?” vraag ik. “Die rotjongens…” “Welke rotjongens?” vraag ik. Hij antwoordt in eerste instantie niet en na wat aandringen komt het hoge woord eruit. Twee jongens die hij al langer kent. Die ook zijn zwakheden kennen. Het blijkt dat ze hem pesten met zijn zwakke plek, kanker! Het woord wordt te pas en te onpas gebruikt. Het doet zoonlief ineenkrimpen! Mijn stoere, gevoelige twaalfjarige zoon heeft er duidelijk last van. En dan komt het er ineens allemaal uit. Ook in zijn voetbalteam is er een jongen die steeds aangeeft kankerkoude handen te hebben en in berichtjes van vrienden staat ook al kanker dit en kanker dat. Buiten op het veldje, als je voor de lol aan het voetballen bent, is het er ook ineens dat Kankerwoord. Overal! En het doet iets met mijn zoon, zichtbaar. En ik pak hem beet en knuffel hem, en voel ook dat verdriet met hem, om hem en voor hem! Hij gaat het nog moeilijk krijgen zo. Dit vraagt om actie!

De impact van een woord

Ik vertel hem dat het hard is, maar dat hij er aan moet gaan wennen dat kanker gebruikt word als scheldwoord, omdat de meeste mensen, gelukkig, niet die impact van kanker op hun leven hebben ervaren, zoals wij. Daardoor kunnen ze ook niet weten wat het woord Kanker voor impact heeft als je het te pas en te onpas gebruikt. Schelden doet geen pijn…?!? Ik bespreek het met hem en zeg hem dat we er iets mee moeten gaan doen. Even later bel ik naar school en naar de trainer. Ik leg het een en ander uit, waarbij ik dus ook mijn eigen Kanker verhaal moet gaan vertellen. Het wordt gelukkig meteen heel serieus genomen en goed opgepikt. Zoon gaat op school naar weerbaarheidstraining en er komt een begeleid gesprek met die jongens. Op de training wordt er, door de trainer, een gesprek op gang gebracht en gezegd dat schelden of verkeerd woordgebruik van kanker niet getolereerd wordt.

Nu jaren later is mijn zoon diegene die uitlegt dat schelden met kanker niet getolereerd wordt in het jeugdteam wat hij traint. En gaat hij heel zorgvuldig en begripvol om met spelers die in een thuissituatie zitten, of terecht komen waarbij kanker of een andere aandoening een rol speelt.

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn of schrijf je in voor de nieuwsbrief en kies jouw cadeautje.

Hulp nodig? Vind jouw coach in de vertrouwde CoachClub >>

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Karin

Karin

Ik ben Karin, ervaringsdeskundige, trainer hormoonfactor en leefstijlcoach. Na de behandelingen aan borstkanker ben ik al jaren bezig met balans in mijn leven te vinden en te behouden. Duidelijk is dat mijn omgeving, leefstijl en stress daar invloed op hebben. Ik ben naar manieren gaan zoeken waardoor ik mij fitter en beter zou gaan voelen. Ik vertel je er graag meer over in mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Over ons

Shit or Shine is ‘the place to be’ voor vrouwen met of na kanker. Met een gratis online magazine, trainingen en community helpt Shit or Shine je om fitter te worden en de kracht te vinden op weg naar een goed herstel.

Meer over ons >>
Bekijk onze auteurs >>

Categorieën