fbpx

De angst van het lot

door | sep 3, 2021 | Bewegen, Vertrouwen | 0 Reacties

Vannacht lag ik vanaf 3 uur te woelen in mijn bed. Om 7 uur ben ik eruit gegaan. De angst overheerst. De angst omdat het lot in de handen ligt van een ander. Je kan er zelf niets aan doen, behalve afwachten. Pff, dat is pittig en ik stel me zo voor dat dat ook het gevoel is als je op controle gaat.

Ik ben er klaar voor

Het doet mij denken aan een half jaar geleden waarbij er sprake was van een ander soort angst. Je huis en gezin worden bedreigd. Een angstige week. Maar ook een week waarin ik strijdbaar ben: als ze komen dan ben ik er klaar voor. Slaat nergens op, want als er onbekenden in je tuin komen en wat van je willen dan voel ik mij vast niet meer zo strijdbaar en machtig. Maar goed, dat terzijde. Het is wel een angst waar ik makkelijker mee om kan gaan omdat ik er wat mee kan. Deuren en poorten op slot houden, binnen blijven en het gezellig maken voor de kinderen, met de auto ergens naar toe, etc. Je kan het risico beperken en dat voelt goed. Ik wil iets doen. Daar word ik rustig van.

De natuur in

Maar net als bij de angst voor een controle ligt op dat moment het lot in handen van je arts. Daarbij wil ik natuurlijk wel opmerken dat je heel veel kan doen om de uitslag enigszins te beïnvloeden, maar niet op dat moment zelf. En als ik niets kan doen, behalve afwachten, dan vind ik dat een moeilijke angst. Met tranen in mijn ogen steek ik een kaarsje aan. Als ik een app-je krijg om succes te wensen, dat er aan je wordt gedacht, jank ik ook al. Ik wil niemand spreken, ben zakelijk onbereikbaar (behalve per mail) en ontvang geen klanten. Ik trek mijn kloffie aan en ga naar buiten met de honden. Een grote wandeling ga ik maken door de natuur.

Blik naar beneden

Het valt mij op dat ik in het begin geen aandacht heb voor alles om mij heen en ik loop met de blik naar beneden. Normaal maak ik foto’s van mooie stukjes natuur en onkruid, maar ook daar is geen energie voor. Ik begin met mijn ademhaling, het maakt mij rustig. Het begint te miezeren, heerlijk. Laat maar komen. De honden zijn blij en langzaam ontspan ik, de blik gaat weer naar mijn omgeving. De honden corrigeer ik niet, maar het lijkt alsof zij voelen dat ze niet in het water moeten jumpen om het baasje maar geen extra werk te bezorgen.

Bewegen doet me goed

Mijn gedachten worden langzaam rustiger en minder complex. Af en toe laait er een woede in mij op. De woede gericht op de oorsprong van de angst. Mensen die liegen, mensen die oneerlijk zijn, mensen die nooit genoeg hebben, mensen die een ander kapot willen maken. Hoe onrechtvaardig en hoe tegenstrijdig met hoe ik, ons gezin, in elkaar steekt. Oh jee, daar ga ik weer.

Gelukkig kan ik die gedachten snel van me afzetten. Na de wandeling ben ik rustiger. Bewegen doet mij goed in deze tijden. Van ramen wassen tot wandelen, alleen en in mijn eigen tempo en met mijn eigen gedachten. Dat is wat mij helpt.

Shit en toch een Shine-momentje!

Als ik thuis kom van de wandeling krijg ik nog een toetje. En gelukkig kan ik er om lachen en word ik er nog rustiger van. Een van de twee honden heeft liggen rollen in mega-stront. Het stinkt zo erg, ik word er onpasselijk van. Diarree, dood beest, rioollucht, alles bij elkaar. Dat verdient een hele grote wasbeurt. De lucht is gewoon niet weg te krijgen. Met parfum, douchereiniger en hondenshampoo krijg ik het enigszins weg. Na 20x wassen zit de lucht nog steeds een beetje aan mijn handen. Gelukkig zie ik vandaag niemand en klets ik lekker rond op dat toetsenbord. Wetende dat daar de meeste bacteriën opzitten. Hopelijk vinden die de lucht wel lekker. Zou de hond dit ook gevoeld hebben en daarom gedaan hebben? Nou het is in ieder geval letterlijke Shit en gelukkig bezorgt het mij toch een Shine-momentje!

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn.

Hulp nodig? Vind jouw coach in de vertrouwde CoachClub >>

Geschreven door: Elsbeth

Mijn passie voor het medische en het zorgen voor de medemens brengen mij bij Shit or Shine. Als leefstijl- vitaliteitscoach en remissiecoach breng ik kanker en leefstijl samen. En speciaal voor de vrouwelijke cancer-survivors draag ik graag mijn steentje bij.

Over ons

Shit or Shine is ‘the place to be’ voor vrouwen met of na kanker. Met een gratis online magazine, trainingen en community helpt Shit or Shine je om fitter te worden en de kracht te vinden op weg naar een goed herstel.
Meer over ons >>
Bekijk onze auteurs >>


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook interessant…