fbpx

Contact

Mailen met Merel

Mailen met Merel

Shit or Shine is er voor vrouwen na de behandeling van kanker of die leven met chronische kanker. En gynaecologische kanker is daar een belangrijke in. Stichting Ruby & Rose is een hele fijne stichting die zich inzet voor meer onderzoek bij deze doelgroep. En hoe beter de behandelingen worden, of hoe eerder het ontdekt wordt, hoe beter het herstel wordt. Zelf ken ik de Stichting al langer doordat het een goed doel is geweest van Ladies’ Circle waar ik lid van ben geweest (als je 45 jaar bent moet je eruit). We zetten ons in voor dezelfde doelgroep en ik hoop dat we elkaar daarin kunnen versterken. Zodat vrouwen na gynaecologische kanker goed kunnen herstellen en weer krachtig en stralend in het leven kunnen staan.

We hebben als Shit or Shine regelmatig contact met Stichting Ruby & Rose en daarom lijkt het me leuk om daar ook op ons blog wat meer van te laten zien. Binnenkort lees je hier regelmatig een mailwisseling met Merel Prins van Ruby & Rose, waarin we elkaar vragen stellen over alles wat met het leven met en na kanker te maken heeft. In deze eerste Mailen met Merel stellen we onszelf eerst even aan je voor!

Wie is Merel?

“Ik ben Merel, 42 jaar, getrouwd met Arno, bonusmoeder van drie kinderen, baasje van Casper de hond, personeelslid van katten Hobbes en Thyra en verzorger van onze kleine dierentuin met gecko’s, baardagaam, wateragaam en reuzenslakken. Eind 2018 bleek ik een tumor van 5kg in mijn buik te hebben. Na de eerste operatie bleek dit om eierstokkanker te gaan en volgde er nog een operatie. Tot op de dag van vandaag ben ik ‘schoon’. Helaas hebben de operaties en de intens heftige tijd flinke sporen achtergelaten.

Wat brengt jou bij Stichting Ruby & Rose?

Een jaar geleden ben ik benaderd door Stichting Ruby and Rose naar aanleiding van een serie blogs die ik schreef over mijn ervaringen tijdens en na mijn ziekte. Er was meteen een klik met deze fijne mensen die vrijwillig voor deze stichting werken! In eerste instantie heeft Ruby and Rose alleen mijn blogs gepubliceerd. Ongeveer een half jaar geleden ben ik ook als vrijwilliger toegetreden tot de stichting en zorg ik samen met een fijne ‘vrijwilligers-collega’ voor de pr en sociale media van de stichting.

Welke verbinding zie jij met Shit or Shine?

Helaas krijgt 1 op de 3 mensen in zijn of haar leven kanker. Dus is het belangrijk om zo open en eerlijk mogelijk te communiceren over deze ziekte en de gevolgen van de behandelingen zoals vermoeidheid, spanning en rouw. Ziektes zoals borstkanker en gynaecologische kanker raken daarbij ook nog eens de kern van je vrouw-zijn. Gelukkig genezen er ook steeds meer mensen van kanker, maar dat betekent niet dat ze ongeschonden uit de ‘strijd’ komen.
Shit or Shine is een mooie en fijne online plek waar je informatie kunt vinden, tips krijgt om je fysiek en mentaal weer goed te gaan voelen en ervaringen van lotgenoten leest. Dit geeft kracht en moed om door te gaan op het soms zo moeilijke pad dat ontstaat als de behandelingen klaar zijn, het revalidatietraject is afgerond en de tijd tussen de controles in het ziekenhuis langer wordt. Dit wordt ook wel eens het ‘zwarte gat’ genoemd en dan is het heel fijn en belangrijk dat er een plek is zoals Shit or Shine waar je je gezien en gehoord voelt.

Hoe heb jij het leven weer opgepakt na jouw behandeling?

Dat is met veel ups en downs gegaan. Ik ben lang ‘chronisch positief’ geweest zoals ik dat zelf noemde. Daarmee bedoel ik dat ik sterk en positief bleef naar de mensen om mij heen, dat ik mezelf iedere dag vertelde hoeveel geluk ik wel niet had dat ik nog leefde én zelfs geen kanker meer in mijn lichaam had. Ik begon erg snel na de operaties aan een revalidatietraject omdat ik zo snel mogelijk mijn leven van voor de ziekte weer op wilde pakken. Maar toen stortte ik zowel fysiek als mentaal in; het is namelijk niet vol te houden om continu sterk en positief te blijven. Ik moest eerst rouwen om het verlies van mijn vrouwelijkheid en de heftige operaties en nachten vol met angsten zien te verwerken. Al met al heeft dit hele traject mij ruim twee jaar gekost. Maar onder andere door het werk bij Stichting Ruby and Rose heb ik weer zingeving in mijn leven gevonden en inmiddels geleerd om, heel cliché, te genieten van de kleine dingen en vooral in het ‘nu’ te leven.

Waar word jij blij van?

Gelukkig van heel veel! Vooral van dieren en de natuur. Maar ook van samenzijn met de mensen die ik liefheb, van een lekker etentje met vrienden of een avondje op de bank met met mijn man. Het hoeft niet moeilijk of ingewikkeld te zijn.

Welke tip heb jij voor vrouwen na de behandeling van kanker?

Het allerbelangrijkste is om jezelf de tijd te geven voor het fysieke en mentale herstel. En blijf jezelf realiseren dat die tijd gewoonweg zo lang is als jij zelf nodig hebt. Mijn huisarts, die iedere twee weken bij mij op bezoek kwam ten tijde van de operaties, zei toen al heel treffend (al realiseer ik me nu pas hoe belangrijk dat was) ‘ga maar net zo lang thuis zitten totdat je je gaat vervelen en dan blijkt vanzelf wel waar je behoefte aan hebt’. Niemand heeft in jouw schoenen gestaan, dus niemand kan jou een ‘deadline’ geven voor de tijd die jij nodig hebt voor je herstel. En laatste tip: schroom niet om hulp te zoeken! Dit kunnen gesprekken zijn met je oncologisch verpleegkundige in het ziekenhuis, je huisarts of een coach die je weer helpt om de zin van het leven te vinden. Schroom niet en onderzoek waar jij je het beste bij voelt. Luister daarin vooral naar je intuïtie.”

Banner Shit or Shine Ruby and Rose

Wie is Elsbeth?

“Als steenbok ben ik vijftig jaar geleden geboren en inmiddels geniet ik van het leven, de liefde, het gezin, mijn werk en mijn passie. Ik ben een bezige bij en ga graag nieuwe uitdagingen aan. Sinds 2018 werk ik als leefstijl- en vitaliteitscoach bij mijn eigen onderneming 2Power. Voeding, beweging, darmen en kanker. Het liefst werk ik op maat, maar ook geniet ik van de groepstrainingen die ik geef. Wij hebben een heel fijn gezin met man en 3 dochters. En ja, dit jaar zijn ze alle drie op kamers. Gelukkig hebben we nog drie honden, zes geiten en zes kippen en houd ik zelf ook erg van bewegen. Wielrennen en powerwalken, maar ook tuinieren, koken en voor anderen zorgen. Ik ben behulpzaam, eerlijk en open en zie graag het positieve dan dingen in.

Wat brengt jou bij Shit or Shine?

Shit or Shine heb ik opgericht in 2020 omdat de periode na de behandeling van kanker echt onderschat is. En dat wat er te vinden is/was gaat over alle negatieve dingen. Mijn doel is om de shit, die er zeker mag zijn, om te buigen naar de shine. Een positieve mind kan je helpen om verder te komen in je herstel. Al heel lang heb ik een bijzondere medische interesse voor kanker. Het is echt bizar hoe een verkeerde celgroei zo’n schade kan aanrichten in je lichaam en daarmee ook in je leven. En dat heb ik ook ervaren bij een vriendin van mij die nu al ruim 28 jaar leeft met de gevolgen van haar behandeling van kanker. Als je klaar bent met de behandeling denkt je omgeving dat je weer beter bent en verder kan met je leven. Maar niets is minder waar. Op dat punt is je lichaam op z’n slechts en jij hebt nog een lange weg te gaan voor herstel. En daar heb je hulp bij nodig. Ondersteuning, aandacht, informatie. En dat is de reden van Shit or Shine. Een gratis online magazine waar je je informatie kan vinden, een lotgenotenclub (Sparkle Club) waar je kan sparren met lotgenoten en een CoachClub (2022) waar je een erkende fijne coach kan vinden die bij je past. Ook bieden we diepere betaalde trainingen aan waarmee we Shit or Shine draaiende willen houden. Kortom een social enterprise.

Hoe pakken vrouwen het leven na kanker weer op?

Vrouwen zijn sterke en mooie mensen. Iedereen gaat op haar eigen manier om met die kanker-bom die inslaat. En dat geldt ook voor het herstel. Ik spreek veel vrouwen die leren goed te luisteren naar hun eigen behoefte, zichzelf (proberen) op nummer 1 te zetten, een 2.0 versie worden van zichzelf. Vrouwen willen graag weer deelnemen aan het leven en met plezier in het leven staan. Dat gaat met vallen en opstaan. Ik merk ook dat vrouwen leergierig zijn en openstaan voor nieuwe dingen. En wat gun ik het al deze vrouwen dat ze goed mogen herstellen en kunnen doen wat ze zo graag willen.

Waar word jij blij van?

Oei, ik word blij van heel veel dingen. Van humor, samenwerken, anderen in hun kracht krijgen, op maat bezig zijn. Van de natuur, van mijn ochtendwandeling met de honden. Zo hebben we thuis ook een ‘mooie momenten pot’, hierin sparen we alle mooie en bijzondere momenten die we beleven en ieder jaar met kerst maken we de pot open en blikken we terug op het jaar. Wat een plezier. Lekker gek doen vind ik ook leuk. Ook met onze wielrengroep twee dagen wielrennen en ergens overnachten vind ik heel erg fijn. Vakantie met het gezin naar Sitges, daar word ik ook zo blij van. Of lekker in het zonnetje zitten met een kopje thee achter ons huis.

Welke tip heb jij voor vrouwen na de behandeling van kanker?

Geef aandacht en tijd aan jezelf en luister naar je lichaam en je gevoel. Voeding, beweging en happiness dragen hier ook aan bij. En praten: blijf in gesprek met jezelf en de mensen die je lief zijn en je energie geven.”

Meer weten over Stichting Ruby & Rose? Bezoek de website.

Krijg inzicht in wat je kunt doen voor beter herstel en een fijner en gezonder leven met en na kanker. Leer meer over VoedingBewegen en Happiness.

Hulp nodig? Vind jouw coach in de vertrouwde CoachClub >>

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn of schrijf je in voor de nieuwsbrief en kies jouw cadeautje.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Elsbeth

Elsbeth

Mijn passie voor het medische en het zorgen voor de medemens brengen mij bij Shit or Shine. Als leefstijl- vitaliteitscoach en remissiecoach breng ik kanker en leefstijl samen. En speciaal voor de vrouwelijke cancer-survivors draag ik graag mijn steentje bij.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over ons

Shit or Shine is ‘the place to be’ voor vrouwen met of na kanker. Met een gratis online magazine, challenges, trainingen en coaching helpt Shit or Shine je naar een beter herstel.

Meer over ons >>
Bekijk onze auteurs >>

Categorieën