fbpx

Vertrouwen – Stoppen met de hormoonkuur na kanker

door | okt 3, 2021 | Leefstijl, Vertrouwen | 3 reacties

Drieënhalf jaar heb ik de hormoonkuur volgehouden. Ik kreeg een allergische reactie na de switch van Tamoxifen naar Anastrozol en ging in gesprek met mijn oncoloog.

Een klein pilletje met grote effecten

Het is een gevoel, maar het leek alsof mijn lijf na die tijd ging protesteren op de pillen. Enerzijds wilde ik, ondanks de bijwerkingen, niet stoppen, anderzijds had ik het idee dat mijn lijf er nu klaar mee was. De statistieken werden erbij gehaald. De arts gaf aan dat het nog niet wetenschappelijk bewezen is, maar dat er een heel sterk vermoeden bestaat dat de hormoonkuur het meest effectief is in de eerste twee jaar van het gebruik. Mooi! Ik heb er al een stuk langer op zitten. Het verschil in kans op terugkeer bij wel of niet afmaken van de hormoonkuur blijkt nu tussen de 1% en 2% te zijn. Tja, daar hoef ik niet lang over na te denken. Dat percentage vind ik niet in verhouding staan met de ongemakken die ik ondervind. Ook blijkt meer dan 40% de vijf jaar durende hormoonkuur niet af te maken door alle bijwerkingen. 40%!! Een heel hoog percentage! En ik ben ervan overtuigd dat ook al die andere vrouwen, net als ik, de kans op terugkeer van kanker zo klein mogelijk willen maken. Dit zegt wel wat! Zoals de arts zei: “het lijkt maar een klein pilletje, maar het heeft grote effecten”.  Ik ben op dit moment drie maanden gestopt en voel me stukken beter.

Rust en vertrouwen

Vooralsnog twijfel ik er niet aan dat ik een goede beslissing heb genomen. Wat meespeelt is dat ik tijdens het prettige gesprek met mijn oncoloog hoorde dat ik bij twijfel later altijd alsnog de kuur af kan maken. Het idee dat dit kan geeft rust.

Daarnaast probeer ik nog steeds dagelijks de 10.000 stappen te maken en ga naar de sportschool. Ik sta bewuster in het leven wat leefstijl betreft en eet heel regelmatig dingen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze goed zijn ter voorkoming van kanker. Ik begrijp echt wel dat dit geen garantie is, maar voor mij voelt het prima.

Het vertrouwen in mijn lichaam was een paar jaar geleden weg. Niet dat het me nooit aanvliegt dat de kanker terug zal komen, maar over het algemeen is het vertrouwen terug.

Als ik kijk op de website voedingenkankerinfo.nl waar 10 aanbevelingen staan om de kans op het krijgen van kanker te verkleinen, dan voldoe ik hier best aardig aan. Niet aan elke aanbeveling en niet elke dag. Kom op zeg, het leven moet wel een beetje leuk blijven!

Geschreven door: Karin

Hoi ik ben Karin, genezen van borstkanker en nu door met mijn leven. Go for it! is mijn motto. In mijn blogs lees je meer over mijn Shit en Shine momenten.

Over ons

Shit or Shine is ‘the place to be’ voor vrouwen met of na kanker. D.m.v. een gratis online magazine en community helpt Shit or Shine je om fitter te worden en de kracht te vinden op weg naar een goed herstel. 

Meer over ons >>

Bekijk onze auteurs >>

3 Reacties

 1. www.nivito.nl

  Deze blog is uitstekend … ik heb dit al die tijd op zoek geweest. Blij dat ik het hier heb gevonden. Heel erg bedankt!,

  Antwoord
 2. Elsbeth

  Mooi verhaal waarbij je ook goed luistert naar je lichaam. Fijn dat je je zo goed voelt. Geniet van het leven.
  Liefs Elsbeth

  Antwoord
 3. Lidwien

  Hoi Karin,

  fijn om jouw verhaal te lezen. Ik neem jouw ervaringen mee aangezien ik nu na ruim 1,5 jaar tamoxifen te hebben geslikt meer bijwerkingen ervaar.
  En inderdaad vier het leven !!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook interessant…