fbpx

Door welke bril kijk jij?

door | jan 4, 2022 | Leefstijl, Wie ben ik | 0 Reacties

Leefstijl, een begrip dat ook door de marketing is opgepakt en dat beoogt het gewenste consumentengedrag te beïnvloeden. Feitelijk is leefstijl je manier van leven. De manier waarop jij leeft, de manier waarop jij tegen dingen aankijkt, de keuzes die je maakt, waaronder de keuze tussen gezond en ongezond. Maar zeker ook door welke bril je kijkt. En bij Shit or Shine zeggen we altijd dat het Shit is wat je is overkomen maar dat er zeker ook een Shine is. Graag laat ik in dit blog zien hoe je tegen je leven aan kan kijken en dit mag beleven.

Een roze bril met donkere glazen

Een mooi voorbeeld is Anieta. Anieta weet van twaalf jaar geleden nog exact wat er allemaal mis is gegaan vanaf het moment dat ze klachten kreeg. Wat de huisarts allemaal niet heeft gedaan, wat er met de onderzoeken allemaal mis is gegaan en dat het team van artsen niet goed heeft gewerkt omdat de diagnose pas na twee jaar gesteld werd. Het gevoel dat er iets niet goed zit in je lichaam werd niet serieus genomen of opgepakt. Na twaalf jaar heeft Anieta haar leven best weer op orde en kan ze genieten van de kleine dingen in het leven. Ze heeft alleen nog steeds de behoefte om terug te kijken op alles wat niet goed is gegaan vanaf het moment van klachten.

Ze merkt dat mensen in haar omgeving er een keer klaar mee zijn en de vriendengroep wordt kleiner. Ook maakt ze zich zorgen om haar gezin en wil ze daar alles voor doen. Want ja, zij was het die de bom in het gezin heeft laten ontploffen met de diagnose en alle gevolgen van dien. Ze wil graag weer midden in het leven staan maar dat lukt haar niet. De keerzijde van de medaille is nog niet ontdekt, het kwartje van de dankbaarheid voor wat er wel goed gaat is er nog niet. Anita kijkt door een roze bril met donkere glazen.

Een roze bril met een zilveren randje

Dan staat daar Janet tegenover. Janet heeft een zelfde soort aanloop gehad naar haar diagnose en is nu acht jaar klaar met de behandeling. Vermoeidheid en een chemobrein spelen haar nog parten. Ze heeft een manier gevonden om mee om te gaan. De periode vanaf het begin van de klachten is niet goed verlopen maar ze is dankbaar voor het resultaat. Dat ze er nog mag zijn voor haar gezin en dat het gezin dichter naar elkaar toe is gegroeid. Ze is dankbaar voor het feit dat ze de kinderen mag zien opgroeien en dat zij nog steeds een moeder hebben.

Na de laatste behandeling heeft Janet ervoor gekozen om een coach te zoeken om de periode vanaf diagnose te verwerken. Het is toch een vorm van rouwverwerking waar je mee te maken krijgt. En daar is ze heel blij mee. Het was een drempel om te nemen, want Janet dacht het wel zelf op te kunnen lossen. Maar een luisterend oor en iemand die je kan begeleiden om zaken te verwerken en in het juiste perspectief te plaatsen hebben haar enorm geholpen. Janet zal niet meer de oude worden, maar dat wil ze ook niet. Ze ervaart het als een geluk dat ze zichzelf nog beter heeft leren kennen en kan genieten van alles wat op haar pad komt. Janet maakt betere keuzes die bij haar passen en heeft haar sociale netwerk opnieuw vormgegeven. Natuurlijk baalt Janet af en toe van de dingen die niet meer gaan en die ze wel graag zou willen doen, maar dat mag ook. Ze last dan een baalmomentje in en bespreekt dit met haar vriendinnen. Dan wordt dit moment altijd afgesloten met de nodige humor en kan ze er weer tegen. Janet leeft haar leven door een roze bril met voor haar een zilveren randje.

Een spiegel voorhouden

Maar hoe weet jij hoe jij het leven leeft en hoe graag zou je er iets aan willen veranderen? Een mooie oefening hiervoor is een spiegel voorhouden. Vraag aan diverse mensen die je goed kent het volgende:

Voor een oefening ben ik aan het onderzoeken wat mijn manier van leven is. En dan gericht op de manier waarop ik in het leven sta. Zie ik de dingen positief of negatief? Praat ik vaker over dingen die goed gaan of dingen die minder goed of fout gaan? Welke tip zou je mij willen geven over de manier waarop ik in het leven sta? Ik zou het erg op prijs stellen als je eerlijk bent. Alle informatie is welkom.

Het is een oefening waarbij je je kwetsbaarheid toont aan anderen. Dat is vaak niet makkelijk, maar je krijgt er veel voor terug. Met de informatie kun je verder. Praat er eens over met iemand die je vertrouwt en die zonder oordeel naar je kan luisteren en je kan helpen. Bij iemand waar je je veilig voelt.

Wat zou het fijn zijn als we met z’n allen de shitmomenten kunnen ombuigen naar de shinemomenten. Dat we de glazen van onze bril kunnen poetsen om alles lichter en positiever te zien. Ik gun het je van harte.

Liefs, Elsbeth

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn.

Hulp nodig? Vind jouw coach in de vertrouwde CoachClub >>

Geschreven door: Elsbeth

Mijn passie voor het medische en het zorgen voor de medemens brengen mij bij Shit or Shine. Als leefstijl- vitaliteitscoach en remissiecoach breng ik kanker en leefstijl samen. En speciaal voor de vrouwelijke cancer-survivors draag ik graag mijn steentje bij.

Over ons

Shit or Shine is ‘the place to be’ voor vrouwen met of na kanker. Met een gratis online magazine, trainingen en community helpt Shit or Shine je om fitter te worden en de kracht te vinden op weg naar een goed herstel.
Meer over ons >>
Bekijk onze auteurs >>


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook interessant…