fbpx

Kanker raakt ons allemaal

door | feb 1, 2022 | Lotgenoten, Relaties | 1 reactie

4 Februari is het Wereldkankerdag. Dat is een dag waarop we stilstaan bij kanker. “Kanker raakt ons allemaal”. Dat kanker ons allemaal raakt klopt, want ook al heb je het zelf niet, we kennen allemaal wel iemand die kanker heeft. Dus ja, het raakt ons allemaal. Het is goed dat we er dan ook bij stilstaan, zeker nu in deze corona-tijd. Want het lijkt soms of er niets anders is dan corona, maar helaas is dat niet waar.

Je draagt het niet alleen, maar wel anders

Voor het WKOF (Wereld Kanker Onderzoek Fonds), controleer ik teksten voordat die gepubliceerd worden. Leuk om te doen en fijn om op die manier ook mijn steentje bij te dragen. De foto bij dit blog is ook door hen gemaakt (helaas mocht ik niet lachen). Een foto waarop ik een paars lintje draag. Dat paarse lintje staat voor “kanker draag je niet alleen”. Dat voelt voor mij wel een beetje dubbel. Want als je zelf kanker hebt is dat toch heel wat anders dan dat iemand anders kanker heeft. Voor beide heel heftig, alleen anders. Als je wordt behandeld of geopereerd wordt is het wel jouw lijf waar ze mee bezig zijn. Maar aan de andere kant is het ook heel heftig voor je naasten, want die zullen misschien wel een machteloos gevoel hebben. Je draagt het niet alleen, maar wel anders. Dus ja, het raakt ons allemaal.

Later is nu!

Gelukkig zijn er steeds meer behandelingen waardoor het steeds meer een ziekte wordt waarmee je langer leeft dan vroeger. Dus de kunst is dan hoe leef je (samen) verder met kanker? Het is super fijn als je dan weet en het gevoel hebt dat je er niet alleen voor staat. Dat je familie, vrienden en professionele mensen hebt die naast je staan. Die je steunen en kunnen opvangen. Maar ook die je kunnen helpen verder te leven.

Het leven houdt niet op na de diagnose. Soms begint er een nieuw leven. Soms is het een moment om te doen wat je wellicht altijd al hebt willen doen maar uitstelde naar later. Later is dan nu! Dromen nu volgen. Kijken naar wat nog wel kan. Luisteren naar je hart. Wat wil je nog, wie ben je nu?

Weet dat er mensen zijn die je daarbij kunnen helpen. Shit or Shine is een prachtig online platform met super veel tips om door te leven. Vitaal te worden of te ontdekken wat je zelf kan doen. Voor mezelf is dat best een zoektocht geweest. Uiteindelijk heb ik het roer volledig omgegooid wat werk en leefstijl betreft. Een nieuwe en vitalere Joke 2.0. Dit heb ik niet alleen gedaan, maar ook met hulp en steun van anderen. Samen. Want ja, kanker raakt ons allemaal, alleen jij bepaalt hoe je ermee omgaat.

Liefs, Joke

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn.

Hulp nodig? Vind jouw coach in de vertrouwde CoachClub >>

Geschreven door: Joke

Hoi, ik ben Joke, begin 2016 kreeg ik de diagnose Chronische Lymfatische leukemie. Vanaf dat moment ben ik op zoek gegaan naar wat mij energie geeft en kost. Met als resultaat dat ik andere keuzes heb gemaakt. Ik ben vanuit loondienst, naar zelfstandig ondernemer gegaan. Van Hypotheekadviseur naar Leefstijl- vitaliteitscoach en remissiecoach. Aanpassing van leefstijl op diverse vlakken heeft ervoor gezorgd dat ik weer meer Shine! In mijn blogs lees je wat ik zoal meemaak en mij bezighoudt.

Over ons

Shit or Shine is ‘the place to be’ voor vrouwen met of na kanker. Met een gratis online magazine, trainingen en community helpt Shit or Shine je om fitter te worden en de kracht te vinden op weg naar een goed herstel.
Meer over ons >>
Bekijk onze auteurs >>


1 Reactie

  1. Elsbeth

    Mooi verhaal Joke en dank je wel voor je complimenten over Shit or Shine. Kanker raakt ons inderdaad allemaal. Fijn dat we er ook voor elkaar zijn.
    Liefs Elsbeth

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook interessant…