fbpx

Weer aan de slag na kanker

door | mrt 14, 2022 | Algemeen, Werk | 0 Reacties

Dit blog is tot stand gekomen i.s.m. Corina Kersten van IBN

 

Er zitten 1 miljoen mensen thuis die graag willen en kunnen werken. Van dit aantal is een grote groep mensen die leven met en na kanker. Tegelijkertijd weten werkgevers niet meer waar zij goede medewerkers vandaan kan halen. Waar vinden deze mensen elkaar?

Hoe kom je weer aan het werk als je kanker hebt of hebt gehad?

Heb je kanker of kanker gehad en wil je graag werken? Ben je op zoek naar handvatten om daadwerkelijk weer aan het werk te komen? Er zijn mogelijkheden die je kan benutten. Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere organisaties die je kunnen helpen met het vinden van een baan die bij je past en waar je energie van krijgt. Één van die organisaties is IBN in Uden. Zij hebben samen met Wasbeer en Pauw het online project ‘Werken na Kanker’ opgezet om mensen met en na kanker te helpen aan een leuke baan. Het kost je geen geld, het enige dat je nodig hebt is motivatie en tijd.

37% komt niet aan de slag

Uit onderzoek blijkt dat werkgevers liever iemand in dienst nemen die bijvoorbeeld blind is of autisme heeft dan iemand die kanker heeft gehad. Er leven allerlei stigma’s rondom kankerpatiënten. Hierdoor komt 37% van deze groep niet aan de slag, terwijl ze dat wél willen en kunnen. daarom is IBN het project gestart, samen met Wasbeer & Pauw.

Ze hebben een uniek concept ontwikkeld, dat in het verleden z’n vruchten al heeft afgeworpen. Tijdens eerdere van dit soort programma’s vonden acht van de tien kandidaten een betaalde baan, een ongekend goed resultaat. Ook nu hebben zij weer een gezamenlijke missie: ex-kankerpatiënten met veel talent en potentie in beeld brengen bij werkgevers, zodat zij deze groep weer gaan zien als arbeidspotentieel.

Kennis als deel van de oplossing

Het project is er ook op gericht om kennis te delen. Kennis over mensen met kanker en werk. Er zijn namelijk steeds meer mensen die kanker overleven, waardoor de toekomst er veel rooskleuriger uitziet dan dat veel bedrijven nog denken. Het is belangrijk om deze stigma’s te doorbreken en werkgevers van informatie en tips te voorzien die hen kunnen helpen bij het in dienst nemen en houden van mensen met en na kanker.

Werken is belangrijk voor je herstel

Het belang van werk hebben is groot, voor zowel mannen als vrouwen. Werken betekent niet alleen geld verdienen, het heeft heel veel neveneffecten. Het draagt bij aan herstel en verlaagt op langere termijn het risico op arbeidsongeschiktheid. Daarbij leidt werk tot participatie in de maatschappij en geeft het een gevoel van eigenwaarde. Kortom, werken draagt bij aan geluk. Het is goed om te zien dat langzaam begint door te dringen dat (jonge) mensen die genezen zijn van kanker ook nog een leven hebben na hun ziekteperiode en dat zij meer zijn dan hun ziekte alleen.

Anders leren kijken

Kan iemand na ziekte niet meer op het oude niveau presteren, dan zijn er vaak reële andere mogelijkheden, zoals werk dat wel passend is of minder uren werken. Of, zoals Corina Kersten van IBN zegt: “Een goeie metselaar die eerst 40 uur per week werkte, is nog steeds een goeie metselaar. Ook als hij nog maar 20 uur per week kan werken. Werkgevers moeten anders leren kijken naar mensen, daarom worden zij nauw betrokken bij dit project. We geven ze tools en handvatten waarmee ze aan de slag kunnen en laten zien van welke regelingen ze gebruik kunnen maken. Want er is wel degelijk een vangnet, maar het ‘gedoe’ eromheen schrikt vaak af. Daarbij zijn we nieuwsgierig naar wat hen kan tegenhouden bij het aannemen van iemand die kanker heeft gehad en wat ze nodig hebben om dat te veranderen. Ik ben heel benieuwd wat de resultaten zullen zijn als we bepaalde drempels kunnen weghalen.”

Realistisch zelfbeeld

Met dit project willen IBN en Wasbeer en Pauw werkzoekenden in hun kracht zetten en inspireren om vanuit een realistisch zelfbeeld het arbeidsveld van nu te betreden. Corina legt uit hoe dat werkt: “Dit doen we in groepsverband omdat er vanuit de groepsdynamiek vaak iets moois ontstaat. Mensen worden bijvoorbeeld elkaars ambassadeur of gaan dingen voor en met elkaar doen. Ik vind het fijn om hier een bijdrage aan te mogen leveren.”

Voel jij je aangesproken? Wees welkom!

Heb jij kanker gehad en durf je weer vooruit te kijken, maar lukt het niet om aan het werk te komen? Dan kun je informeren naar het project ‘Werken na kanker’ van de IBN. Het programma start op 1 april 2022. Je kunt alle informatie nakijken op de website van IBN. Ook kun je voor meer informatie contact opnemen met Corina Kersten via ckersten@ibn.nl of op 0413-28 21 67.

 

Geschreven door: Elsbeth

Mijn passie voor het medische en het zorgen voor de medemens brengen mij bij Shit or Shine. Als leefstijl- vitaliteitscoach en remissiecoach breng ik kanker en leefstijl samen. En speciaal voor de vrouwelijke cancer-survivors draag ik graag mijn steentje bij.

Over ons

Shit or Shine is ‘the place to be’ voor vrouwen met of na kanker. D.m.v. een gratis online magazine en community helpt Shit or Shine je om fitter te worden en de kracht te vinden op weg naar een goed herstel. 

Meer over ons >>

Bekijk onze auteurs >>

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook interessant…