fbpx

Seksualiteit na een borstkankerbehandeling

Seksualiteit na een borstkankerbehandeling

Seksualiteit na een borstkankerbehandeling. Het is iets waar veel stellen mee te maken krijgen. Niet alleen vlak na de behandeling van borstkanker, maar ook nog jaren erna. Zin in seks is niet vanzelfsprekend. Je wilt elkaar graag aanraken, maar de zin in vrijen is er niet. De pijn tijdens het vrijen is er wel. ‘Ik wil mijn partner niet teleurstellen. Wat doe ik daarmee? Stop ik ook met aanraken zodat ik geen enkel signaal afgeef om weer te willen vrijen? Of ga ik het gesprek aan? Of gaan we samen op ontdekkingstocht?’ Het zijn vragen die door je hoofd kunnen spoken. Maar erover praten is cruciaal voor je relatie. Want in het ene geval leidt het tot een leven als broer en zus, en het andere tot een leven waarin je een liefdesrelatie hebt met je partner.

Andere behoeftes

Tijdens en na de behandeling heb je vaak behoefte aan lichamelijke aandacht en knuffelen. Dat is fijn, het geeft vertrouwen, verbindt en het sterkt je. Naarmate de behandeling langer achter de rug is verandert de behoefte aan seksueel contact. Ben je er zelf weer aan toe, dan is het vaak nog spannend om dat aan te geven. Het is een drempel waar je overheen moet. Je behoefte bespreken, het weer ervaren van seksueel contact na je behandeling en wennen aan je veranderde lijf. Allemaal spannende momenten. In de ene relatie gaat dat heel goed, maar in de andere relatie kost het wat meer tijd. Belangrijk is dat je pas begint met seks als je daar zelf echt aan toe bent.

Op ontdekkingstocht

Na de kanker is alles anders, dus ook op seksueel gebied kun je als het ware weer van voor af aan beginnen. En dat kost tijd. Het ontdekken van je eigen lichaam bijvoorbeeld en kijken wat er mogelijk is. Daar ben je in je pubertijd mee begonnen en daar kan je nu weer opnieuw mee beginnen. Je hebt wellicht andere wensen en verlangens. Ben je lichamelijk veranderd doordat je bijvoorbeeld een borst mist, dan ga je ook ontdekken wat je daarmee wilt. Hoe dat voelt en op welke wijze die plek een rol speelt in de seksualiteit. Bespreek dit met je partner. Maar bespreek ook waar je partner behoefte aan heeft. Wat vindt je partner prettig? Hoe kijkt hij/zij nu tegen je lichaam aan? Het is niet makkelijk om dit proces door te maken, maar neem er de tijd voor en ga samen op ontdekkingstocht.

Behoefte aan seks

Tijdens je lichamelijke en emotionele herstel groeit de behoefte aan seks vaak mee. Maar de pijn, de vaginale droogheid of het geen zin hebben kunnen ook langer blijven hangen. Door samen op ontdekkingstocht te gaan kan de behoefte aan seks ook weer aangewakkerd worden. Ook kun je uit nieuwsgierigheid weer gaan vrijen om te ontdekken wat er veranderd is. En als je graag wilt klaarkomen kan dat ook een reden zijn. Door op zoek te gaan kan de behoefte aan seks ook ontstaan.

Wat als het niet lukt

Lukt het niet om er samen over te praten of om de seks een kans te geven? Dat gebeurt wel vaker. En dat hoeven jullie niet alleen op te lossen. Er is psychologische hulp of medische hulp beschikbaar. In de CoachClub van Shit or Shine vind je ook enkele coaches die gespecialiseerd zijn in seksualiteit na kanker.

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn of schrijf je in voor de nieuwsbrief en kies jouw cadeautje.

Hulp nodig? Vind jouw coach in de vertrouwde CoachClub >>

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Elsbeth

Elsbeth

Mijn passie voor het medische en het zorgen voor de medemens brengen mij bij Shit or Shine. Als leefstijl- vitaliteitscoach en remissiecoach breng ik kanker en leefstijl samen. En speciaal voor de vrouwelijke cancer-survivors draag ik graag mijn steentje bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Over ons

Shit or Shine is ‘the place to be’ voor vrouwen met of na kanker. Met een gratis online magazine, trainingen en community helpt Shit or Shine je om fitter te worden en de kracht te vinden op weg naar een goed herstel.

Meer over ons >>
Bekijk onze auteurs >>

Categorieën