fbpx

Ketogeen dieet bij kanker

Ketogeen Dieet Bij Kanker goed idee of niet

Je hebt vast wel eens gehoord van het ketogeen dieet of misschien wel het advies van iemand in je omgeving gekregen om dit dieet te volgen tijdens je behandeling.

Wat is een ketogeen dieet?

Een ketogeen dieet is de strengste vorm van een koolhydraat beperkt dieet. Wanneer je koolhydraten volledig of bijna helemaal (maximaal 50 gram per dag) weglaat dan spreken we van een ketogeen dieet.

Wat zijn koolhydraten precies?

Koolhydraten zijn naast vetten en eiwitten de belangrijkste bron van energie in onze voeding. Koolhydraten komen in onze voeding voor in de vorm van suikers, zetmeel en vezels. Koolhydraten zitten dus in brood, aardappels, peulvruchten, groenten en fruit. Maar ook in frisdrank, sapjes, koekjes, snoep en gebak. Kortom koolhydraten kom je bijna in alle voedingsmiddelen tegen. Koolhydraat beperkt eten is vaak lastig voor veel mensen. Als je ziek bent en bepaalde smaakvoorkeuren hebt kan het moeilijk vol te houden zijn.

Wat gebeurt er in je lichaam als je weinig tot geen koolhydraten eet?

Wanneer je weinig tot geen koolhydraten eet dan komt er minder glucose in je bloed. Ook de noodvoorraad glycogeen (dit kan snel worden omgezet in glucose als je lichaam in een noodsituatie of tijdens duursport energie nodig heeft) in je lever raakt steeds verder uitgeput. Je lichaam heeft dan nog een reserve mechanisme om je lichaamscellen en vooral je hersenen te voorzien van brandstof. Bij dit reservemechanisme wordt overgegaan op vetzuurverbranding. Door het verbranden van vetzuren ontstaan er ketonen of ketonlichamen. Je lichaam kan deze ketonen gebruiken als brandstof.

Ketogeen dieet bij kanker

Net zoals gezonde lichaamscellen hebben kankercellen glucose nodig als energiebron. Wanneer je koolhydraatbeperkt eet of het ketogeen dieet volgt dan daalt de hoeveelheid glucose in je bloed. De theorie is dat de kankercellen worden ‘uitgehongerd’ door een gebrek aan energie.

Wat laten onderzoeken zien?

Onderzoeken met kankercellen in reageerbuizen en bij proefdieren laten zien dat de aanwezigheid van ketonen in het bloed de kankercellen gevoeliger lijken te maken voor bestraling en chemotherapie. Daarentegen laten onderzoeken ook zien dat kankercellen zich aanpassen aan het ketogeen dieet. De kankercellen werden ongevoeliger voor behandeling en kwaadaardiger van aard. Ook werd bij proefdieronderzoek gezien dat er bij muizen sprake is van veel gewichtsverlies bij het ketogeen dieet.

Onderzoeken bij mensen laten nog geen overtuigende resultaten zien van een eventueel gunstig effect op kanker. Wel kan worden geconcludeerd dat het meestal veilig lijkt te zijn om het dieet te volgen. Er is geen effect gevonden op de groei van tumoren. Wel is er zonder goede begeleiding een aanzienlijk risico op ongewenst gewichtsverlies.

Het advies van The Right Meal

The Right Meal raadt af om een ketogeen dieet te volgen, omdat het dieet moeilijk uit te voeren en vol te houden is. Daarnaast is er een aanzienlijk risico op ongewenst gewichtsverlies.

 

Dit artikel werd geschreven door Sacha Lichthart van The Right Meal en kwam tot stand in samenwerking met Suzanne Vonk. Wil je weten wat jij het beste kunt eten om je behandeling zo goed mogelijk aan te kunnen of om sneller te herstellen na je behandeling? Neem contact op met de diëtisten van The Right Meal via dietist@therightmeal.nl.

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn of schrijf je in voor de nieuwsbrief en kies jouw cadeautje.

Hulp nodig? Vind jouw coach in de vertrouwde CoachClub >>

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Redactie

Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Over ons

Shit or Shine is ‘the place to be’ voor vrouwen met of na kanker. Met een gratis online magazine, trainingen en community helpt Shit or Shine je om fitter te worden en de kracht te vinden op weg naar een goed herstel.

Meer over ons >>
Bekijk onze auteurs >>

Categorieën