fbpx

Contact

Maak positieve herinneringen

Elk gebied in onze hersenen kunnen we trainen. Er zijn hersengebieden die negatieve gebeurtenissen onthouden en er zijn hersengebieden die positieve gebeurtenissen onthouden. Daarom kan het goed zijn om je hersenen te trainen in het onthouden van de positieve gebeurtenissen. Als je dit goed traint, dan ga je makkelijker positief denken en onthouden. Dat geeft meer plezier en verlichting in het leven.

Je nieuwe ik

Kato is iemand die negatief op haar ziekte terugkijkt. Ze vindt dat de behandelingen niet goed zijn verlopen, legt de schuld bij de artsen neer en praat daar na 15 jaar nog steeds over. Net alsof het vorige week is gebeurd. Ze schiet er vol van, praat er boos en giftig over. En natuurlijk is de periode vanaf de diagnose vreselijk. Het is een bom die inslaat en daar moet je mee gaan dealen. Na de behandeling heb je dan ook het nodige te verwerken. Je moet afscheid nemen van je oude ik en je nieuwe ik verwelkomen. Nou ja, verwelkomen? Dat kan vrij lastig zijn als er niet veel meer van je leven over is.

Cadeautje

Kiki ziet haar ziekte als een cadeautje. Het heeft haar met 2 voeten op de grond gezet en ze heeft leren waarderen waar het leven voor staat en waar je allemaal van kan genieten. Ze weet nu heel goed wat ze wel en wat ze niet wil, zoekt haar vrienden uit die haar energie geven en doet de dingen die ze kan doen. Over de periode van de behandeling is ze enthousiast. Het warme bad van de zorg dat ze heeft ervaren, de gesprekken die ze is aangegaan, het overnemen van de regie door het medische team en het doorstaan van alle behandelingen. Niet alles ging van een leien dakje, maar het goede en positieve blijft ze onthouden. Als ze er na 15 jaar wat over zegt, dan is dat luchtig en prettig. Positief, want ze ervaart dat als een cadeautje. Wel zegt ze dat veel mensen dat niet begrijpen, waardoor ze geneigd is om dit niet meer zo te zeggen buiten haar vaste vriendengroep om.

Kijken naar wat er kan

Beiden hebben de diagnose kanker gekregen, beiden hebben behandelingen gehad en allebei mochten ze daarna weer aan de slag met hun leven. Verwerken van wat is geweest, accepteren wat er nu is en kijken naar de toekomst zoals het kan. Kiki’s tip is om te leren kijken naar het positieve. Te kijken naar wat er wel kan, wat er wel goed is gegaan en wat het wel heeft gebracht. En die instelling streven wij ook na bij Shit or Shine. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt zelf je hersenen trainen op positiviteit. Bijvoorbeeld met een challenge of Happiness-training. Een voorbeeld hoe je dit kunt trainen is bijvoorbeeld door iedere dag even terug te blikken op 1 positief moment van die dag en deze in een boekje of schriftje te noteren. Zo ontwikkel je je eigen positieve boekje waarin je altijd kunt teruglezen en train je je hersenen al een beetje. Daarnaast merken we dat verwerking erg belangrijk is. Heb je de afgelopen jaren kunnen verwerken wat er in je leven is veranderd, of heb je daar, bewust of onbewust, nog moeite mee?

Je staat er gelukkig niet alleen voor. Niemand verwacht van jou dat je dit in je eentje oplost. Als je graag iemand hebt die je hierbij helpt zou je terecht kunnen bij een erkende coach of therapeut van de Shit or Shine CoachClub. Zij helpen jou met de verwerking van wat er is gebeurd, leren jou hoe je je leven weer oppakt en hoe je wat er is weer kunt waarderen. Inzien dat er heel veel is waar je van kan genieten en dat er heel veel is dat positief is in jouw leven zal je leven lichter en fijner maken.

Liefs,
Elsbeth

Krijg inzicht in wat je kunt doen voor beter herstel en een fijner en gezonder leven met en na kanker. Leer meer over VoedingBewegen en Happiness.

Hulp nodig? Vind jouw coach in de vertrouwde CoachClub >>

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn of schrijf je in voor de nieuwsbrief en kies jouw cadeautje.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Elsbeth

Elsbeth

Mijn passie voor het medische en het zorgen voor de medemens brengen mij bij Shit or Shine. Als leefstijl- vitaliteitscoach en remissiecoach breng ik kanker en leefstijl samen. En speciaal voor de vrouwelijke cancer-survivors draag ik graag mijn steentje bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Over ons

Shit or Shine is ‘the place to be’ voor vrouwen met of na kanker. Met een gratis online magazine, challenges, trainingen en coaching helpt Shit or Shine je naar een beter herstel.

Meer over ons >>
Bekijk onze auteurs >>

Categorieën