fbpx
Search
Inloggen

Genieten van het leven, Gezond en fit

Bewegen en mentaal trainen hebben een positief effect op je lichaamsbeeld

door 

Onlangs stuitte ik op een mooie review over lichaamsbeweging, je brein en het effect op je lichaamsbeeld. Voor deze review werden de resultaten van in totaal acht onderzoeken bekeken. Hieruit blijkt hoe belangrijk lichaamsbeweging en de manier waarop je met je eigen gedachten en gevoelens omgaat zijn voor je herstel, je zelfbeeld en dus ook je lichaamsbeeld.

Hoewel de review alleen over je lichaamsbeeld gaat, gaan de effecten gaan veel verder. Ook het effect van schrijftherapie kwam hierin naar voren, wat je ook kan helpen bij je herstel.

De resultaten van deze review*:

Uit de data, verkregen uit acht onderzoeken, blijkt dat overlevenden van borstkanker die lichaamsbeweging of psychosociale interventies kregen, vergeleken met de uitgangssituatie een verbeterd lichaamsbeeld hadden. Hierdoor verbeterde hun kwaliteit van leven. Vergeleken met psychosociale interventies vertoonde lichaamsbeweging meer positieve effecten, omdat ze zowel het mentale als het fysieke welzijn verbeterden. Overlevenden van borstkanker gaven aan dat ze liever een deskundige mentor hadden die hen tijdens de oefeninterventie begeleidde en bekrachtigde. Psychosociale interventies vertoonden wisselende effectiviteit, waarbij op zelfcompassie gerichte schrijfactiviteiten het meest effectief waren.

3x per week een korte training

Uit de review bleek dat er een positief effect met bewegen wordt bereikt als er een beweegprogramma wordt gevolgd. Dus niet zo af en toe bewegen, maar met regelmaat.

De volgende training onder begeleiding gaf een significant verschil:

  • 40 minuten weerstand en aerobic training
  • 3x per week
  • voor een periode van 9 maanden

Dit geeft vanaf 3 maanden een positiever lichaamsbeeld dan 9 maanden lang voor 2x per week 45 minuten relax- en stretchtraining. Ook een Pilates programma bleek succesvol. Daarnaast zijn er zeker nog meer mogelijkheden, echter zijn die niet in deze review onderzocht.

Bewegen voor, tijdens en na de behandeling van kanker

Bewegen helpt om zowel aan je lichaam te werken als aan je eigen lichaamsbeeld. Zoals je hierboven al las, verbetert het eveneens je kwaliteit van leven. Ik kan alleen maar zeggen: blijf bewegen. Zowel voor, tijdens als na de behandeling van kanker. Kijk naar wat je wel kan, laat je begeleiden door de online programma’s van Shit or Shine of andere professionals. Heb je hier financieel ondersteuning voor nodig, dan kun je eens kijken wat Stichting Tegenkracht voor je kan doen. Een oncologisch fysiotherapeut kan ook van toepassing zijn, als dat binnen je verzekering wordt gedekt.

Hulp bij psychosociale klachten als angst en verdriet

Psychosociale klachten zijn klachten die te maken hebben met hoe we ons voelen en hoe we met andere mensen omgaan. Het gaat om dingen zoals het hebben van zorgen, verdrietig zijn, eenzaam voelen of dingen hebben meegemaakt die ons bang maken. Psychosociale interventies zijn programma’s die je helpen om dit aan te pakken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij een psychosociaal therapeut.

Kanker heeft een grote impact op jou als persoon en op je leven. In de periode van herstel komen psychosociale klachten zoals verdriet, eenzaamheid en angst vaak voor. Heb je er niet zo heel erg last van, dan kun je er zelf aan werken met één van de trainingen van Shit or Shine. In dit geval raad ik de Happiness training aan, die ontwikkeld is door een Amerikaanse psycholoog. Je kunt ook de artikelen over dit onderwerp op onze website lezen, of gebruik maken van de hulp van een gespecialiseerde, erkende coach uit de Shit or Shine CoachClub.

Therapeutisch schrijven en zelfcompassie

Uit de review blijkt dat een online schrijfactiviteit van 30 minuten volgens het model van Therapeutisch Expressief Schrijven een positief effect heeft. Deelnemers schreven over een ervaring gerelateerd aan een negatief lichaamsbeeld na de behandeling van borstkanker. Daarop volgden 5 adviezen op het gebied van zelfcompassie. En juist de toevoeging van dit laatste gaf de doorslag.

Vanuit mijn nuchtere verstand en de zienswijze van Shit or Shine lijkt mij dat ook logisch. Alleen over negatieve ervaringen praten heeft geen zin. Zelfcompassie betekent dat je warm en begripvol bent naar jezelf wanneer dingen even niet positief zijn, in plaats van je gevoelens te negeren of jezelf onder te dompelen in zelfkritiek. Heel belangrijk, en ook iets dat in de Happiness training naar voren komt.

Samengevat

  • Regelmatig meer bewegen (een paar keer per week), met een combinatie van kracht en conditie, helpt je bij je herstel. En dat geldt eigenlijk voor iedereen, niet alleen voor mensen die aan het herstellen zijn.
  • Zorg goed voor je eigen koppie. Zeker als gedachten, overtuigingen, angst of negatieve gevoelens met je aan de haal gaan. Je kunt het op eigen kracht proberen of met een beetje hulp. Door mentaal balans te vinden en te ontdekken wat je werkelijk in het leven wilt, verbetert je kwaliteit van leven.

 

Review: Effecten van lichaamsbeweging en psychosociale interventies op het lichaamsbeeld van overlevenden van borstkanker
Bron: Een kritische beoordeling: effecten van lichaamsbeweging en psychosociale interventies op het lichaamsbeeld van overlevenden van borstkanker Nga Ching Chan 1, Ka Ming Chow 1

Bovenstaande samenvatting is niet gebaseerd op deze studie alleen

Deel dit bericht:

Elsbeth

Ben jij ervaringsdeskundige, en wil jij jouw verhaal delen?

Wil je zelf als coach aan de slag via onze community?

Nieuwsbrief

Niks missen van Shit or Shine?

Andere artikelen

Carin kreeg voor de tweede keer borstkanker: ‘Ik merk dat na de tweede keer alles veel meer moeite kost’

Carin is voorzitter van Stichting BreiBoezem. De stichting helpt vrouwen die een (gedeeltelijke) borstamputatie hebben gehad door gratis gebreide borstprotheses te verstrekken: BreiBoezems. Die worden...

Shit or Shine Interview: In gesprek met Anouk Bleekemolen over plantaardige voeding en je herstel na kanker

In gesprek met…  Elsbeth Slippens interviewt deskundige, coach en ervaringsdeskundige Anouk Bleekemolen over de relatie tussen voeding en herstellen na kanker. In dit gesprek deelt...

(L)EEF, The next level of love

Ons ongelofelijke avontuur, waarbij het script afgekeurd zou worden op onwaarschijnlijkheid, begint op 20 oktober 2007 in Afrika. We dromen van onbekende bestemmingen, verre landen,...