De geheime en de diepste gevoelens van een foodontwerpster (55) die vol in het leven stond en weer opnieuw was begonnen met bijscholen om uiteindelijk daarna een eigen onderneming in food te gaan starten. Tot ze in 2019 te horen kreeg dat ze kanker heeft. Caat wist, ondanks de Glow “rotzooi in haar lichaam”, van de grootste Shit haar grootste Glamour momenten te creëren. 

Capaciteit | eigenaardigheid | eigenheid | eigenschap | feature | hoedanigheid | karakteristiek

Juni 2019 – Kwaliteit

Via de post kwam er een boekje binnen van het Verbeeten Instituut over wat kon er gebeuren als ik de chemo behandelingen onderging. Had echt geen zin om dit te lezen, het enige wat me bezighield: hoe ga ik mijn kwaliteit inzetten tijdens mijn slechte en goede chemo dagen?

Het was zover, de eerste chemo dag diende zich aan -van 9.00 u tot 16.00 uur. Had voor mezelf besloten om de gehele dag in de meditatie te gaan, kreeg gelukkig ook nog een goedje waar ik slaperig van werd, dus mijn aanpak werkte. De volgende chemo dagen keek ik naar uit i.p.v. er een hekel aan te hebben. Heerlijk ontspannen relaxen wegdromen.

De artsen hebben geprobeerd om bij de tweede chemo het sneller toe te dienen maar dat ging mis, kreeg schokken… puf mijn lichaam had toch behoefte aan ’n slow feel stand. Kreeg nog een rits van pillen mee voor de eerste vijf dagen waarvan ik pijn kreeg in mijn benen, zwaar gevoel in mijn lichaam. De volgende morgen zag ik het voor me, kroop achter mijn MacBook en ging mijn pijnpunten omzetten in creativiteit. Voor mezelf beginnen, dat idee had ik maar even losgelaten.

Juni 2020 – Kwaliteit

Alles viel op zijn plaats toen ik het woord (rouw)food los ging laten en op zoek ging naar mijn blije levenservaringen. Uiteindelijk ben ik gaan mijmeren over de mooiste inspiraties die ik had meegekregen als leerling dieet-/restaurantkok, daarna als chef en vervolgens als food productontwikkelaar. En later werd mijn ding (Roots) Food-design: beleving rondom eten, zoals het meer nadenken over het gekozen moment en achterliggende verhaal.

Door de design-opleiding Visuele Communicatie Artemis kreeg ik door dat al die titels er helemaal niet toe doen. Het was een openbaring dat ik ontdekte dat ik wat op mijn pad kwam kon verbeelden om vervolgens je diepste gevoel hierin te leggen. Maar dat lukt zelfs beter voor mij, als ik in shitste deel van kanker zit, hoe verder…

Zo is mijn examenstuk, een na-kanker verwerkingsproces conceptboekje “Onbezorgd” ontstaan. Het zijn tien culinaire hoogtepunten uit mijn leven verweven met toekomstbeelden van Aafje Nijman (trendwatcher op gebied van de natuur). Het is zelfs geïnspireerd op het eetgedrag van de mens in 1943, toen eenvoud nog hoogtij vierde. Uiteindelijk denk ik dat je met de simpelheid van vroeger verweven met wat glamour van nu goed zit in de foodwereld van nu. Kwaliteit zit uiteindelijk in wat je opgepikt hebt in het leven en het vuur erin waar je het voor doet.

Vlam glamourrecept

  • 1 Tante Fanny Flammkuchen
  • 150 gram biologische gerookte zalmfilet
  • 1 theelepel wasabi
  • 2 eetlepels bio mayonaise
  • 125 gram zure room
  • zeewiersalade

Bestrijk de flammkuchen met de zure room, bak in 10 minuten in de oven op 220 graden goudbruin. Als het goed is verschijnen er kleine bellen in het deeg en de room. Meng de mayonaise met de wasabi. Haal de flammkuchen uit de oven, laat iets afkoelen en verdeel er dan de zalm, wasabi-mayonaise en zeewiersalade over. Kruid met peper en Geniet!