De geheime en de diepste gevoelens van een foodontwerpster die vol in het leven stond en weer opnieuw was begonnen met bijscholen om uiteindelijk daarna een eigen onderneming in food te gaan starten. Tot ze in 2019 te horen kreeg dat ze kanker heeft. Caat wist, ondanks de Glow “rotzooi in haar lichaam”, van de grootste Shit haar grootste Glamour momenten te creëren.
authentiek | beslist | eerlijk | onvervalst | oorspronkelijk | oprecht | origineel | rasecht | regelrecht | waar | waarachtig | waarlijk | werkelijk | wezenlijk | zuiver
WERELDVROUWENDAG
Wereldvrouwendag is voor mij de documentaire WOMEN.
Een portret van tweeduizend vrouwen uit vijftig verschillende landen. Onderwerpen als moederschap, opleiding, huwelijk, economische onafhankelijkheid, seksualiteit, menstruatie en abortus komen voorbij. Van staatshoofden en schoonheidskoninginnen tot buschauffeurs. Deze documentaire dekt voor mij de lading van Wereldvrouwendag.
Tijdens het kijken dacht ik meteen aan mijn stoere moeder, maar vooral aan het geëmancipeerde gedrag van mijn oma van mijn vaderskant.
Ze werd in 1938 op haar veertigste jaar weduwe en moest de kost gaan verdienen voor twee jonge dochters en een zoon, mijn vader. Zonder blikken of blozen starten ze als zelfstandige onderneemster met een boerderijwinkel, met geleend geld van haar oom.
Ze had in haar winkel geen brood- of vlees snijmachine, ze hield het brood en haar gerookte hammen met een hand tegen haar borst en sneed zo het brood en de ham in plakken.
Mijn vader hielp haar in zijn jonge jaren op het land en vervolgens bracht hij met een fietskar de boodschappen rond. (Zie foto hieronder).
Mijn culinaire gen en mijn troetelnaam Caat komt van deze bijzondere wereldvrouw, haar naam was Caatho. Ik voelde tijdens mijn kanker overwinning ook een beetje de aard van haar en mijn vader: nooit opgeven maar altijd de zonnige kant van de situatie opzoeken.

Boeren Elzasser koek | asperges | vega ham
Dit heb je nodig voor 2 personen:
- 1 rol 260 gram flammkuchen Tante Fanny vers
- 150 gram crème fraiche
- 250 gram asperges
- 4 eieren
- 25 gram geraspte verse boerenkaas
- 1 lepel vers gehakte bieslook
- 50 gram vegaham
- 25 gram gesmolten boerenboter
*Dag vooraf, spring op je fiets haal bij de boerderijwinkel, de boter, kaas, eieren en de asperges.
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 225 graden onder- en bovenwarmte.
- Schil de asperges en verwijder het houtige uiteinde. Kook 8 – 10 minuten in een ruime pan. Laat uitlekken.
- Kook de eieren in 8 minuten hard, en pel de eieren af. Druk vervolgens de eierkruimels door een zeef.
- Rol het flammkuchen-deeg uit, en besmeer het met crème fraîche, bestrooi het met geraspte boerenkaas.
- Bak het deeg ± 15 minuten in het midden van de oven.
- Haal het deeg uit de oven, decoreer de koek met gekookte asperges, bieslook en eierkruim.
- Besprenkel met gesmolten boerenboter.
- Snijd de plakken vegaham door vieren, draai er roosjes van en decoreer.