fbpx

Eerlijk over schaamte en seksualiteit na borstkanker

Eerlijk over borstkanker Anita Bouma

Of ik wat wil schrijven over lymfoedeem, seksualiteit, schaamte voor je lichaam. Tja, daar wil ik best wel wat over schrijven, maar ik moet er wel even over nadenken of ik mijn beleving wel wereldkundig wil maken. Het is nogal privé vind ik. Aan de andere kant had ik ook graag willen lezen van andere vrouwen hoe zij dingen beleefden als een borstamputatie, lymfeklieren verwijderen en seksualiteit. En dan bedoel ik niet de dagelijkse verhalen die je wel leest over vrouwen die er allemaal wel mee om kunnen gaan. Nee, echt van hart tot hart verhalen. Of dit een hart tot hart verhaal gaat worden, weet ik niet. Wel hoop ik dat je erin leest dat je er niet alleen in staat.

Ik voel iets in mijn linkerborst

Februari 2015 (ik ben slecht in het onthouden van jaartallen, maar dat jaar staat in mijn geheugen gegrift) ga ik naar de huisarts omdat ik wat voel in mijn linker borst. Bang ben ik helemaal niet, omdat ik regelmatig cystes in mijn borst heb. Normaal verloopt dat zo: bezoekje aan het ziekenhuis, wat onderzoek, dan een naald er in en de cyste wordt leeg gemaakt. Dus ik ga mijn bezoekje aan de huisarts brengen. Ik word net als anders doorgestuurd naar het ziekenhuis en ik kan daar maandag (vier dagen later) terecht. Mijn moeder logeert dat weekend bij ons en wanneer ze hoort dat ik maandag naar het ziekenhuis ga, besluit ze haar verblijf een paar dagen te verlengen. Iets wat ik helemaal niet nodig vind, maar goed…

Slecht nieuws…

Borstkanker aan de linkerkant en een hele grote kans dat het ook aan de rechterkant zit. Ik zal je alle onderzoeken en botheid van de diverse artsen besparen, maar uiteindelijk was rechtsgoed aardig en links borstkanker. Een aantal maanden later heb ik links een borst amputatie gehad, zijn al mijn okselklieren verwijderd en zit ik met een kaal hoofd. Chemo is achter de rug, aan de hormoontabletten en ondertussen is het november.

Waarom zijn er geen mooie borstprothese beha’s?

Ik heb een borstprothese in mijn nieuwe aangepaste beha’s. Echt… waarom er geen mooie kanten borstprothese beha’s zijn, daar snap ik niks van. Ben ik geen vrouw meer omdat ik een amputatie heb gehad? Geen mooie kleurtje en geen mooie kantjes meer. Gelukkig zijn er nu wel veel meer mooie beha’s te koop.

Ik voel me anders

Ik merk dat ik me anders voel. Niet minder vrouw, maar wel anders. Met kleding aan zie je niks aan mij. Je ziet een mooie vrouw, nog wat een grauwe huidskleur, maar verder net als ieder ander. Maar ‘s morgens en ‘s avonds zie ik mezelf in de spiegel staan. Een heel lelijk litteken doordat de wond slecht is genezen door een infectie. Ik kan er naar kijken zoals ik dat deed als verpleegkundige. Ik kijk en beleef veel, als iemand die er op een afstandje naar kijkt. Ik ben veranderd, de hormonen die ik slik veranderen mijn lichaam in no-time. Nagels die afbrokkelen, huid die slap en droog wordt, een vagina die nog droger is dan beschuit, mijn hersenen die niet meer willen nadenken en dan heb ik het nog niet eens over de wisselingen van mijn humeur!

Mezelf niet meer en toch ook weer wel

Ik voel me alsof ik mezelf niet meer ben en toch ook wel weer. Snappen doe ik mijzelf niet meer (en mijn omgeving al helemaal niet 😊). Ik ga me anders kleden, met nog meer zorg, ik let op kleine dingen als mooie make-up, een armbandje, bijpassende ketting en oorbellen. Jurken komen in mijn kledingkast, hakken, nagellak op de nagels van mijn handen. Waarschijnlijk toch een compensatie voor mijn kale hoofd en de borst die ik mis. (Miste… ik heb drie jaar later een borst-reconstructie laten doen van mijn eigen overtollige buik vetweefsel 😊). Op de foto bij dit blog zie je mij na mijn operatie, tijdens de chemo en met pruik.

Geen schaamte

Schaamte heb ik nooit gehad. Mijn man en dochter hebben mij na de operatie geholpen bij de wondverzorging. De geamputeerde plek heb ik wel eens laten zien aan anderen die ook voor een amputatie stonden. Gelukkig heb ik niet veel last gehad van lymfoedeem. Wel had en heb ik nog steeds last van het gevoel wat je wel hebt als je  een te strakke t-shirt aan hebt. En ik moet oppassen met tillen, ik draag altijd mijn armkous als ik in het vliegtuig zit en ik krijg meer klachten als het warm weer is.

Zo droog als beschuit

Wat nog meer veranderd is, is intiem contact. Ik schreef al: zo droog als een beschuit! Omdat te veranderen is echt een bezoekje nodig aan de drogist. Ik weet nog dat ik onwennig voor het schap stond tussen alle glijmiddelen, condooms en ander ‘speelgoed’. Er is gewoon te veel glijmiddel op de markt! Het ene middel belooft nog meer plezier dan het andere! Daar sta je dan, de etiketten te lezen van alle verschillende merken. Ik heb er één gepakt en onder de tandpasta gestopt van mijn mandje. (Tjonge, alsof je voor het eerst condooms gaat kopen! Dit is echt weer een nieuwe fase in mijn leven!). We hebben er maar een feestje van gemaakt, net als vroeger, ontdek je plekje. En ondertussen ligt glijmiddel gewoon in mijn nachtkastje naast mijn oordopjes en zakdoekjes.

Samen op zoek naar wat werkt

Mijn tip voor jou:
Blijf de humor erbij houden, dat is denk ik het allerbelangrijkst in alles. Ook als het niet gaat zoals voorheen, ga samen op zoek wat wel werkt, waar jullie samen plezier in hebben. Wees creatief en geniet!

Voor jou een liefdevolle knuffel,

Anita

 

 

 

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn of schrijf je in voor de nieuwsbrief en kies jouw cadeautje.

Hulp nodig? Vind jouw coach in de vertrouwde CoachClub >>

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Anita Bouma

Anita Bouma

Anita Bouma is ervaringsdeskundig en coach voor mensen met kanker. In haar blogs lees je over haar persoonlijke ervaringen en die van haar klanten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Over ons

Shit or Shine is ‘the place to be’ voor vrouwen met of na kanker. Met een gratis online magazine, trainingen en community helpt Shit or Shine je om fitter te worden en de kracht te vinden op weg naar een goed herstel.

Meer over ons >>
Bekijk onze auteurs >>

Categorieën