fbpx

Omgaan met seks na kanker, hoe doe je dat?

Seks na Kanker

De spanning is om te snijden. ’Je moet vooral ontspannen, anders doet het pijn.’ Goed bedoeld advies natuurlijk, maar een lekker voorlichting-uit-een-boekje advies als je het mij vraagt. Waarmee de druk vaak nog groter wordt, door de medische opsomming waar je allemaal rekening mee moet houden. Voor het geval dat…Dan is het in ieder geval gezegd.

Niet dat je veel opslaat in de spreekkamer.  Als je hoofd in de wolken zit, en je lijf zich vooral in vechtmodus tegen de grote boze cellen bevindt. Ik geloof niet dat er iemand in hoge staat van paraatheid, klaar voor actie, denkt aan het ontspannen van de bekkenbodemspieren. En het enige vocht komt van de stress zweetdruppeltjes die stiekem meteen aanwezig zijn bij het idee ‘wij gaan weer seks hebben’.

Toch is het waar. Ontspannen is een voorwaarde, om pijnvrij te kunnen penetreren. Dichtknijpen en doorduwen werkt niet, wil je niet en is zeker ook niet nodig! Bij spanning, knijpt je vagina dus gewoon dicht. Ook als jij in gedichtenvuur ‘Open’ die richting uit stuurt. Wat werkt dan wel?

Er zijn allerlei lichaams- en ontspanningsoefeningen die kunnen helpen. Maar  ik druk je op het hart; begin bij het begin. Volg deze vijf stappen, en kijk waar je dan staat, oké?

Stap 1: Wees eerlijk. Begin daarmee bij jezelf. Stel jezelf vragen om te ontdekken wat je nu echt voelt en denkt. Wat verwacht ik? Ben ik voorbereid? Wat betekent seks voor mij? Hoe voelt mijn lichaam nu? Ervaar ik spanning? Angst? Wat wens ik? Waar verlang ik naar?

Stap 2: Zet plezier voorop. Beloof jezelf dat je mag genieten van de reis, ook al ben je nog niet waar je wil zijn. Blijf nieuwsgierig naar waar je wel van kunt genieten, het bewegen van je lichaam, die ene aanraking van jezelf of je partner, al het nieuwe wat je mag her-ontdekken. Als plezier ook een voorwaarde blijft tijdens de seks, ontdek je weer hoe leuk en lekker het kan zijn.

Stap 3: Doe het Samen. Jij en je partner. Het vraagt een actieve houding van beide, of terwijl; doe moeite! Vraag actief: wat vind je fijn? Wat zijn wensen? Wat zijn grenzen? Met deze essentiële afstemming, kom je tot plezierige fijne seks voor allebei. Ga niet voor elkaar denken, doe geen aannames. Zorg voor helderheid, dan start je ‘het moment’ ook niet met strak samengeknepen billen. Maak tijd en ruimte voor gesprekken over seks. Hoe normaler het gesprek met kleren aan wordt, hoe makkelijker je leert om ook naakt aan te geven wat je wel of niet wil. Elke eerste keer voelt misschien ongemakkelijk. De enige weg die makkelijker gaat worden bedenk je niet, dat doe je. Gewoon die ene voet voor de andere.  Alvast een voorzetje; Wat betekent seks voor jullie? Kan dat ook alleen intiem knuffelen zijn, of bedoelen jullie beide iets anders? Wat zijn de behoeften?

Stap 4: Blijf moedig! Het is voor velen niet vanzelfsprekend om intieme behoeften of gedachten te delen. Laat staan om hier hulp bij te vragen. Toch is het de moedige stap buiten je comfort zone, de stap naar heling en herstel.  Kiezen om je wel uit te spreken. De huisarts verwijsadvies vragen. Die ene vriendin raadplegen. Weet dat wij mensen zo ‘geprogrammeerd’ zijn om veilig binnen onze comfort zone te blijven, dat kost ons namelijk het minste energie. In eerste instantie lijkt dit slim, zeker als je al vermoeid bent door kanker. Biologisch gezien is het ook slim…op de korte termijn. Op de lange termijn ondervinden we hier juist de nadelen van. We zijn zoveel meer dan een fysiek lijf!

Stap 5: Volg je verlangen. Neem ook de tijd om dit te vertalen voor jezelf. Stel je voor dat je enorm verlangd naar je weer vrouwelijk voelen in je ‘nieuwe’ lijf. Wat betekent dat dan? Wat gaat het je brengen? Als je drijfveer helderder is, is de weg om daar te komen makkelijker. Volgt de beweging als vanzelf. Ga maar eens staan dansen in je mooiste jurk. En of dat een boost geeft! Seksueel intiem contact met je partner gaat niet alleen over verbinden met elkaar, het gaat ook over verbinden met je vrouwelijkheid. Ons bekkenbodemgebied kan zo’n bron zijn van kracht en energie, waarmee je verlangen vervult kan worden. Stel je voor wat dat met jou en je seksualiteit kan doen!

Ik wens je vooral een bijzondere reis, die jij en je partner je eigen maken. Waarbij jij zelf het uitgangspunt bent, jouw welzijn en levensenergie. Niet ‘zonder pijn weer seks kunnen hebben’. Voel je het verschil?

Last but not least:

Tips: Gebruik een aanknopingspunt voor een gesprek, zoals deze blog. Of een tv programma waarin seksualiteit en kanker naar voren komen. Recent is bijvoorbeeld #privegesprekken uitgezonden.

Heb je vragen n.a.v. dit blog? Geen vraag is te gek. Stel ze!

With love & joy,

Melissa Poulina

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn of schrijf je in voor de nieuwsbrief en kies jouw cadeautje.

Hulp nodig? Vind jouw coach in de vertrouwde CoachClub >>

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Melissa Poulina

Melissa Poulina

Melissa Poulina is ervaringsdeskundige en heeft een coach praktijk in Apeldoorn. Gespecialiseerd in Stress Release, zodat ontspannen dagelijks leven vol levensenergie weer normaal wordt. Haar holistische visie op gezondheid, betekent dat zij verder kijkt dan de klacht en juist de signalen van het lijf centraal stelt. Er is aandacht voor het fysieke, emotionele, mentale & spirituele welzijn. Je bent je ziekte niet. Kom weer thuis in en bij jezelf, en leer (weer) te voelen dat je leeft. Dans met het leven en het leven danst met jou is haar motto.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Over ons

Shit or Shine is ‘the place to be’ voor vrouwen met of na kanker. Met een gratis online magazine, trainingen en community helpt Shit or Shine je om fitter te worden en de kracht te vinden op weg naar een goed herstel.

Meer over ons >>
Bekijk onze auteurs >>

Categorieën