Hallo daar, mooie mensen! Ik ben het, Anouk, terug met een gloednieuwe blog om jullie nog wat meer inzicht te geven in de wereld van de positieve gezondheid na kanker. Eerder schreef ik al een blog over positieve gezondheid. Dit blog is een vervolg hierop. Ik wil het dit keer wat uitgebreider hebben over onze fysieke gezondheid na kanker. Een sterk lichaam is een essentieel onderdeel van je herstelproces. Voeding en bewegen zijn hele belangrijke onderdelen hierbij.
Voeding: Gezond worden en gezond blijven
Nadat je lichaam de storm van kanker heeft doorstaan, verdient het niets minder dan de beste brandstof om te herstellen en weer op krachten te komen. En daarom gaan wil ik het hebben over de kracht van een ‘whole food plant based’ dieet. Ik hoor je nu zeggen: “Anouk, in gewoon Nederlands, alsjeblieft!” Geen zorgen, ik ga het voor je ontrafelen. Dit ‘dieet’ is rijk aan groenten, fruit, peulvruchten, granen, noten en zaden – voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, vezels, vitaminen en mineralen. Het legt ook de nadruk op het verminderen van bewerkte koolhydraten zoals witmeel en suiker en (bewerkt) vlees.
‘Whole food plant based’ klinkt misschien als de titel van een hippe nieuwe Hollywoodfilm, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig. Het betekent vooral het eten van volledige, onbewerkte plantaardige voeding. Denk aan groenten, fruit, volkoren granen, noten, zaden, peulvruchten. Deze voedingsmiddelen zitten vol met voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft om te herstellen. Ze zijn de VIPs op je bord, de sterren van de show! Tegelijkertijd wil je proberen om bewerkte voedingsmiddelen, zoals wit meel en suiker, te beperken. Ze zien er misschien lekker uit, maar ze geven je lichaam niet wat het echt nodig heeft. Hetzelfde geldt voor (bewerkt) vlees. Hoewel het een populaire gast is bij veel maaltijden, draagt het niet echt bij aan onze gezondheid.
Kleine stapjes
Als dit allemaal nieuw voor je is, maak je geen zorgen! Begin met kleine stapjes. Probeer eens een nieuwe groente of fruitsoort die je nog nooit eerder hebt geprobeerd. Maak een smoothie met spinazie, banaan en amandelmelk voor het ontbijt, neem een lekkere kom havermout met sojamelk, stukjes appel, rozijnen, walnoten en kaneel. Probeer volkoren pasta in plaats van de witte variant.
Kook zelf en ontdek nieuwe, heerlijke recepten die je lichaam de brandstof geven die het nodig heeft om te herstellen en te bloeien. Kleine veranderingen kunnen leiden tot grote resultaten.
Onthoud, dit is geen streng dieet waar je je strikt aan moet houden. Het gaat over het maken van gezondere keuzes die je lichaam ondersteunen bij het herstel. Je zult verbaasd staan over hoe heerlijk plantaardig eten kan zijn en de positieve invloed die het heeft op je lichaam heeft!
Vergeet niet: eten moet ook leuk zijn! Geniet van het proces van het koken en het experimenteren met nieuwe recepten.
Bewegen na kanker: Het belang van activiteit
Niet stoppen met lezen! Geen paniek! Ik ga je niet vragen om een marathon te lopen of je aan te sluiten bij een CrossFit-gym. (Het mag wel, maar met zeer goede begeleiding!)
We hebben vaak het idee dat we flink moeten zweten in de sportschool of ons moeten afbeulen tijdens een intensieve HIIT-workout om de voordelen van bewegen te plukken. Hoewel dat soort trainingen hun voordelen hebben, is dat niet de enige manier om fit te blijven. Sterker nog, dagelijkse lichte activiteiten zoals wandelen en minder zitten kunnen net zoveel – zo niet meer – voordelen bieden! Zeker in je herstelfase na kanker. In de eerste periode van je herstel is het juist van belang dat je je grenzen gaat verkennen en niet in de ‘rode zone’ komt, ook zeker niet met sporten. Dit zorgt namelijk juist niet voor opbouw maar voor afbraak.
- Wandelen is een van de gemakkelijkste en meest toegankelijke vormen van beweging. Het kost niets, het kan overal en je hebt er geen speciale uitrusting voor nodig. Probeer elke dag minstens 30 minuten te wandelen. Het hoeft niet eens in één keer; drie wandelingen van 10 minuten zijn net zo effectief. Je kunt het zelfs combineren met andere dagelijkse activiteiten. Waarom niet wandelen naar de supermarkt in plaats van de auto te nemen, of een ommetje maken voor of na het eten?
- Krachttraining is een essentieel, maar soms over het hoofd gezien, onderdeel van het herstelproces. Hoewel het niet altijd even leuk is, (ik vind het niet leuk in elk geval in een sportschool op van die apparaten) helpt het bij het opbouwen van spiermassa en -kracht, wat van vitaal belang is na ziekte. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn – zelfs lichte gewichtsoefeningen kunnen een verschil maken. Werk altijd op jouw tempo en binnen jouw capaciteiten, en onthoud dat elke kleine vooruitgang betekent dat je sterker wordt.
- Minder zitten. Naast het toevoegen van meer beweging aan je dag, is het ook belangrijk om minder te zitten. Langdurig zitten kan schadelijk zijn voor onze gezondheid, zelfs als we regelmatig sporten. Probeer elk half uur even op te staan en rond te lopen, vooral als je een kantoorbaan hebt of veel tijd achter een scherm doorbrengt.
Onthoud dat ieder lichaam anders is. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en op je eigen tempo te werken. De overgang van intensieve behandelingen naar regelmatige activiteit kan zwaar zijn. Wees geduldig met jezelf en vier elke overwinning, hoe klein ook. Zelfs een wandeling van vijf minuten is beter dan helemaal niet bewegen!
Vermijd de valkuil van te snel, te veel
Na een zware ziekte zoals kanker is er vaak een enorme druk – van onszelf en van anderen – om weer ‘normaal’ te zijn. We willen ons oude leven zo snel mogelijk oppakken, terug naar onze oude routines, en bewijzen dat we weer gezond zijn. Maar in onze haast om weer “de oude” te worden, kunnen we onszelf gemakkelijk overbelasten. Dit geldt ook voor bewegen. Hoewel regelmatige lichamelijke activiteit onmisbaar is voor ons herstel en welzijn, is het belangrijk om onszelf niet te overbelasten. Een dagelijkse wandeling van 30 minuten kan al een groot verschil maken. Het hoeft niet meteen een halve marathon of intensieve bootcamp te zijn! Pas je sporten en bewegen aan op hoe je je die dag voelt. Ben je heel moe? Wandel dan, ga lekker naar buiten en beweeg in elk geval.
Je lichaam is je beste gids tijdens je herstel. Als je merkt dat je je na een wandeling uitgeput voelt, of als je pijn hebt tijdens of na het bewegen, dan is dat een teken dat je misschien iets te ver gaat. Luister naar die signalen. Gun jezelf de tijd en ruimte om te herstellen op je eigen tempo. Het herstel is geen sprint, maar een marathon. Herinner jezelf eraan dat herstel een proces is. Het is geen sprint, maar een marathon. Je hebt een lange, uitdagende reis achter de rug, en het is oké om het rustig aan te doen. Elke stap die je zet, hoe klein ook, is een stap in de goede richting. Zelf had ik de verwachting dat ik 6 maanden na de behandelingen al wel weer een beetje op mijn oude niveau terug zou zijn. Dit was natuurlijk echt niet het geval na 8 zware chemokuren. En dat frustreerde mij echt wel: ik wilde sneller dan mijn lichaam kon.
Maar weet je, je bent sterker dan je denkt! Blijf bewegen, maar doe het verstandig. Je hoeft jezelf niets te bewijzen – het belangrijkste is dat je goed voor jezelf zorgt.
Beweging: De balans vinden tussen actief zijn en rusten
Beweging is belangrijk voor ons herstel, net als voeding. Maar hier komt een cruciale nuance: na een ziekte als kanker moeten we de balans vinden tussen actief zijn en onze lichamen de nodige rust geven. Een dagelijkse wandeling van 30 minuten kan een enorm verschil maken. Het gaat niet om de intensiteit of de duur van de beweging, maar om de consistentie. Het is belangrijker om elke dag een beetje te bewegen dan één keer per week heel intensief te sporten. Maar wees voorzichtig: het is gemakkelijk om in de val te trappen van te snel, te veel willen doen. Ons lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en te genezen. Luister naar je lichaam en respecteer de signalen die het je geeft. Als je pijn hebt of je uitgeput voelt na het bewegen, neem dan een stapje terug en geef jezelf de rust die je nodig hebt. Onthoud: herstel is een proces, geen race. Het is OK om het rustig aan te doen. Elk klein stapje dat je zet, is een overwinning.
Erkennen van en zorgen voor alle aspecten van onze gezondheid, niet alleen het fysieke
Positieve gezondheid na kanker gaat over het erkennen van en zorgen voor alle aspecten van onze gezondheid, niet alleen het fysieke. Door aandacht te besteden aan onze voeding en beweging, kunnen we ons lichaam de ondersteuning geven die het nodig heeft om te herstellen en te bloeien na de beproeving van kanker.
Dus onthoud: eet zo veel mogelijk onbewerkt, niet teveel en voornamelijk plantaardig, beweeg elke dag, in elk geval een beetje, en bovenal, wees geduldig met jezelf. Je bent al ver gekomen, en elke stap die je nu zet, brengt je dichter bij een nog gezonder en gelukkiger leven na kanker.
En zoek begeleiding om makkelijker vooruitgang te boeken. Op alle vlakken; fysiek en mentaal. Er zijn zoveel specialisten die je willen en kunnen helpen, welke ambitie je ook hebt.
Tot de volgende keer, blijf stralen, en onthoud: Je bent sterker dan je denkt!
Anouk Bleekemolen is aangesloten bij de Shit or Shine CoachClub. Op de website van de CoachClub vind je gekwalificeerde coaches en therapeuten die hulp bieden aan mensen die kanker hebben of hebben gehad. Je kunt de profielpagina van Anouk daar bekijken voor meer informatie.