Tijdens de feestdagen (en vaak ook vakanties) gaan we ons graag te buiten aan al het eten dat ons wordt voorgeschoteld. Het kan niet op en het maakt niet uit, de rem is verdwenen. Dit is het moment, nu kan ik eten wat ik wil en hoeft er geen rem op.
Maar is dat wel zo? Voel je je net zo fit voor die feestdagen als daarna? Wil je dit eigenlijk wel? Natuurlijk snap ik dat je graag wilt genieten van het eten en dat het wellicht wat meer of anders is dan normaal. De feestdagen staan in het teken van aan tafel zitten en genieten met elkaar. En dat laatste mag je dan ook zeker doen.
Hoe kun je dan genieten terwijl je lichaam wel fit en energiek blijft? Hoe voorkom je een vol gevoel? En hoe kom je zo gezond mogelijk de feestdagen door terwijl je ook nog optimaal kunt genieten?
Praktische tips
Hier volgen wat praktische tips die je kunnen helpen tijdens de feestdagen (of vakanties). De tips zijn gebaseerd om mijn ervaringen met klanten in mijn praktijk als leefstijlcoach:
- Eet langzaam en kauw goed. Tijdens het kauwen wordt al begonnen met het verteren van de koolhydraten. En daarnaast krijgt je lichaam door het kauwen eerder het signaal ‘ik heb genoeg gehad’.
- Eet alle hoofdmaaltijden en laat de tussendoortjes liggen. Drie eetmomenten per dag is meer dan voldoende tijdens deze dagen. Heb je toch een tussendoortje nodig, kies dan voor een stukje fruit of groente.
- Kies per maaltijd 1 soort koolhydraat. Dus óf het broodje, óf de croissant, óf de frietjes óf de pasta óf de rijst óf het stukje taart óf het zoete dessert.
- Kies zoveel mogelijk voor thee, koffie en water. Het liefst zonder suiker en melk. Dan mag je bij 1 maaltijd afwijken.
- Probeer zoveel mogelijk van de groente te eten die wordt aangeboden. En zorg voor 2 stuks fruit.
- Beleg je boterham, cracker of croissant met iets hartigs in plaats van iets zoets. Lekker met kipfilet of kaas en komkommer bijvoorbeeld.
- Houd het bij 1 bordje vol en ga niet snaaien.
- Kies voor een bouillonfondue i.p.v. gourmet, kaasfondue of oliefondue. En pas een beetje op met de hoeveelheid sausjes. Een stukje vlees of vis is ook heel erg lekker met peper en zout en andere kruiden.
- Als je zelf een (deel van de) maaltijd gaat maken, dan is dat fijn: je bent lekker in beweging en je kunt gezonde en lekkere keuzes maken.
- Als je de afwas doet en afruimt, ben je weer in beweging. Lekker kerstmuziekje op en meedansen tijdens de afwas!
- Beweeg zoveel mogelijk. Maak bijvoorbeeld iedere dag een wandeling, het liefst voor de maaltijden. Of lekker eerst in de ochtend sporten of bewegen en daarna pas eten. De vetverbranding komt op gang als je 12 uur niet gegeten hebt.
- Vraag jezelf af: vind ik dit superlekker en kan ik hier van genieten? Zo ja, dan lekker doen!
Zo kun je lekker genieten van deze dagen en van de mensen om je heen.
Tot slot geef ik je graag een overdenker mee voor de vakanties en feestdagen:
“Tijdens vakantie en feestdagen heb je juist de tijd om aandacht te besteden aan jezelf. Heb je juist de tijd om aandacht te besteden aan gezonde voeding. EN vakantie EN bewegen EN gezonde voeding maken dat je lichaam en mind optimaal kunnen bijtanken.”