fbpx

Een goed gevoel over je lichaam

door | okt 18, 2020 | Relaties, Vertrouwen, Wie ben ik | 0 Reacties

Samen met de emotionele stress die kanker en de behandeling ervan kan veroorzaken, krijgen vrouwen met borstkanker ook te maken met de lichamelijke (uiterlijke) veranderingen als gevolg van hun behandeling. En dat zijn er nogal wat. En die uiterlijke veranderingen kunnen echt een impact hebben op hoe jij je voelt over je lichaam. En een goed gevoel over je lichaam is een belangrijke basis om verder te kunnen werken aan je herstel. Aan het krijgen van meer energie, zekerheid en vertrouwen. Kaalheid, borstamputatie en seksualiteit zijn belangrijke onderwerpen voor vrouwelijke cancer-survivors. Belangrijke onderwerpen om een goed gevoel over je lichaam te hebben of te krijgen.  

Kaalheid 

Sommige uiterlijke kenmerken merk je al op korte termijn. Bijvoorbeeld haaruitval. Dat is vaak wel een dingetje. Joliene Munier, die op 23 jarige leeftijd borstkanker kreeg, wilde er alles aan doen om haar mooie lange haar te behouden. Het was zo belangrijk voor haar dat ze samen met een vriendin op onderzoek is uit gegaan. Haar arts zei dat ze kaal zou worden, maar gelukkig is dat niet gebeurd. Het overgrote deel van haar haar is blijven zitten, dankzij de cold cap.   

Karin vertelde bijvoorbeeld dat ze dacht dat de kaalheid veel impact zou hebben op haar kleine kinderen. Gelukkig blijkt later dat de kinderen haar niet eens meer herinneren met een kaal hoofd.  

Kaalheid kan echt een diepgaand effect hebben op hoe je over jezelf denkt. Natuurlijk zijn er bij kaalheid diverse mogelijkheden, waaronder pruiken, hoeden, sjaals, en andere accessoires. Sommige vrouwen gaan zich sterker voelen door hun kaalheid te gebruiken als een manier om zich te identificeren als breastcancer-survivor 

En dan komt je haar weer langzaam terug. De structuur van je haar lijkt de eerste jaren veranderd, sommigen krijgen veel krullen bijvoorbeeld. Heb je altijd een korte coupe gehad dan heb je eerder je uiterlijk terug dan wanneer je altijd lang haar hebt gehad.  

Het is in ieder geval tijd voor een nieuwe look. Laat je ook adviseren door de kapper, kijk wat je nu goed staat en niet wat je altijd goed stond.  

Goed gevoel over je lichaam shit or shine kapper

Borstoperatie 

Sommige uiterlijke veranderingen zijn meer permanent, zoals het verlies van een deel van een borst of beide borsten na de operatie. Het vrouwelijke deel wordt van je afgenomen. En dat heeft veel impact. Jezelf weer voor de spiegel zien en je jezelf mooi vinden kost vaak even tijd. Of er nu wel of niet iets zit, het zijn je nieuwe borsten geworden. En deze borsten weer accepteren zoals ze zijn kost tijd en energie. Natuurlijk weet je dat je het voor je eigen gezondheid hebt gedaan, maar die zit van binnen en niet van buiten. Het is pittig en velen zoeken mentale ondersteuning om dit stukje nieuwe vrouwelijkheid te kunnen omarmen.  

Er zijn vrouwen die kiezen voor een reconstructieve operatie om de borstheuvel te herbouwen. Anderen kiezen niet voor een borstreconstructie, maar voor een borstprothese, of voor niets. Welke keuze je ook maakt, kies iets waar jij je prettig bij voelt en waarbij jij je borsten weer kan omarmen of accepteren zoals ze zijn. Met of zonder hulp.  

Seksualiteit na borstkanker 

Juist de borsten zijn onderdeel van seksualiteit en vrouwelijkheid. Het gevoel in je aangetaste borst(en), al dan niet (deels) geamputeerd, kan veranderd zijn. Maar ook hoe comfortabel je je voelt met je lichaam als je naakt bent.  

Naast je uiterlijke veranderingen spelen veranderingen in de hormonen ook een rol bij seksualiteit. Hormoonbehandelingen en chemotherapie kunnen je hormoonspiegels veranderen waardoor je minder zin hebt in seks of anders reageert tijdens de seks. 

De relatie met je partner is heel belangrijk. Je partner kan zich namelijk ook zorgen maken over hoe zijn/haar liefde voor jou te uiten. Maar ook om te voorkomen dat je pijn hebt, hoe je kan genieten of wat er wel en niet kan. Wat vindt je partner eigenlijk van je nieuwe borsten? Heb je hem/haar de tijd gegeven om er aan te wennen? Heb je het gevraagd?  

Het is als het ware een nieuwe ontdekkingstocht van jou en je partner. Samen ontdekken wat fijn is en wat niet fijn is. Samen ontdekken om meer zekerheid tijdens de seks te krijgen. Samen ontdekken hoe jullie weer helemaal kunnen genieten van jullie seks. En het belangrijkste instrument hiervoor is praten. Praten vooraf en tijdens de seks, zodat je kan ontdekken en sturen.  

Wil je jouw ervaringen delen met gelijkgestemde vrouwen? Word dan lid van onze Sparkle club!

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn.

Hulp nodig? Vind jouw coach in de vertrouwde CoachClub >>

Geschreven door: Elsbeth

Mijn passie voor het medische en het zorgen voor de medemens brengen mij bij Shit or Shine. Als leefstijl- vitaliteitscoach en remissiecoach breng ik kanker en leefstijl samen. En speciaal voor de vrouwelijke cancer-survivors draag ik graag mijn steentje bij.

Over ons

Shit or Shine is ‘the place to be’ voor vrouwen met of na kanker. Met een gratis online magazine, trainingen en community helpt Shit or Shine je om fitter te worden en de kracht te vinden op weg naar een goed herstel.
Meer over ons >>
Bekijk onze auteurs >>


0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook interessant…