fbpx
Search
Inloggen

Sociale leven, Zingeving en vertrouwen

5 manieren om eenzaamheid tegen te gaan

door 

Hoewel we steeds meer ‘verbonden’ zijn – op sociale media, videogesprekken en berichten – voelen we ons eenzamer dan ooit. En al gebruiken we technologie misschien om ons meer verbonden te voelen, het kan ook precies zijn waardóór we ons eenzaam voelen. Deze anti-eenzaamheidstips kunnen je helpen dat gevoel van eenzaamheid tegen te gaan.

1. Maak persoonlijk contact

Verbinding maken in het echte leven is misschien niet zo eenvoudig als het ooit was. We gebruiken vaak standaard onze smartphones – het is makkelijker en cultureel geaccepteerd. Maar we kunnen onze eenzaamheid verminderen door sterkere persoonlijke contacten op te bouwen. Dat doe je door mensen in de ogen te kijken, te luisteren, opmerkzaam te zijn en ervoor te kiezen je niet te laten afleiden door telefoons of andere technologie. Zelfs als je face-to-face contact hebt via video in plaats van persoonlijk, kun je sociale signalen meekrijgen door opmerkzaam te zijn en andere technologieën gedempt te houden. Zet bijvoorbeeld je meldingen of het geluid van je telefoon uit als je met iemand in gesprek bent. En laat je telefoon lekker in je tas zitten.

2. Wees online actief

Ben je vaak passief op internet of sociale media aan het surfen? Kies er dan eens voor om iets te doen waarbij andere mensen actief deelnemen. Games spelen met anderen bijvoorbeeld, chatten over iets wat je belangrijk vindt, advies geven op een forum of een videogesprek voeren met een vriendin. Hoe meer je met anderen contact maakt, hoe meer je je verbonden zult voelen.

3. Deel echt online

Ergens onderweg werd het woord ‘delen’ op sociale media synoniem voor wat eigenlijk gewoon ‘bescheiden opscheppen’ is. We posten over leuke dingen die we hebben gedaan, lekkere maaltijden die we hebben gegeten of een leuke vakantie die we hebben gehad – allemaal dingen die we niet echt hebben gedeeld met de mensen die onze berichten bekijken.

In plaats van te posten over dingen die je hebt gedaan, kun je het woord ‘delen’ weer gaan gebruiken voor wat het werkelijk betekent: een klein of groot deel van wat van jou is aan iemand anders geven. Je kunt advies, steunbetuigingen of zelfs empathie delen, allemaal vanaf je smartphone. Je connecties zullen daardoor ook vriendelijker en ondersteunend zijn, en als gevolg daarvan zul je je waarschijnlijk minder eenzaam voelen.

4. Benut kansen om contact te maken met anderen

Als je ergens een goed gevoel over hebt, deel het dan met anderen! Dat kan door een vriendin te bellen of te appen. Of deel het met de mensen met wie je werkt. Die positieve dingen die je deelt hoeven niet groot te zijn. Misschien denk je gewoon “Hé, ik voel me geweldig vandaag.” Door deze momenten te delen, creëer je kleine momenten van genieten en verbinding die je kunnen helpen eenzaamheid te verslaan.

5. Bedenk hoe je jouw vrije tijd doorbrengt

Als we ons eenzaam voelen, zijn we geneigd ons te verstoppen en in een hoekje terug te trekken. Soms is het die eindeloze to-do-lijst waardoor je uitgeput bent en geen puf meer hebt om sociaal te zijn. Maar als je ervoor kiest om elke avond alleen naar Netflix te kijken of op Facebook te zitten, kun je echt vast komen te zitten in eenzaamheid.

Als je in plaats daarvan je eenzaamheid gebruikt om jezelf te motiveren om mensen te bereiken, kun je jouw relaties versterken. Door ervoor te kiezen met je eenzaamheid om te gaan door sociale steun te zoeken, creëer je meer sociale momenten met de mensen in ons leven die belangrijk voor je zijn. En dat is precies waardoor eenzaamheid meestal vermindert!

Deel dit bericht:

Elsbeth

Ben jij ervaringsdeskundige, en wil jij jouw verhaal delen?

Wil je zelf als coach aan de slag via onze community?

Nieuwsbrief

Niks missen van Shit or Shine?

Andere artikelen

Carin kreeg voor de tweede keer borstkanker: ‘Ik merk dat na de tweede keer alles veel meer moeite kost’

Carin is voorzitter van Stichting BreiBoezem. De stichting helpt vrouwen die een (gedeeltelijke) borstamputatie hebben gehad door gratis gebreide borstprotheses te verstrekken: BreiBoezems. Die worden...

Shit or Shine Interview: In gesprek met Anouk Bleekemolen over plantaardige voeding en je herstel na kanker

In gesprek met…  Elsbeth Slippens interviewt deskundige, coach en ervaringsdeskundige Anouk Bleekemolen over de relatie tussen voeding en herstellen na kanker. In dit gesprek deelt...

(L)EEF, The next level of love

Ons ongelofelijke avontuur, waarbij het script afgekeurd zou worden op onwaarschijnlijkheid, begint op 20 oktober 2007 in Afrika. We dromen van onbekende bestemmingen, verre landen,...