fbpx

Food For Life smaakt naar meer!

door | apr 6, 2022 | Algemeen, Voeding | 0 Reacties

Gisteren heb ik mooie vrouwen mogen ontmoeten tijdens het Food for Life Event van ShitorShine , een podium voor vrouwen met kanker, voor coaches/ ervaringsdeskundigen. We deelden ervaringen en kennis over de ‘ Shit’ momenten die het krijgen van de diagnose omringen. We spraken over oplossingen in praktische zin, hoe en waar welke (ervarings)kennis en ondersteuning nodig is en hoe we daar een actieve rol in kunnen spelen. We spraken over hoe (de) ziekte uitnodigt tot transformeren en daarmee de deur opent tot het ervaren van wezenlijke ‘Shine’ momenten. – Lyanne de Schrijver, 2 april 2022

 

Vrijdag 1 april was de netwerkbijeenkomst Food for Life met coaches, therapeuten en lotgenoten, gericht op vrouwen met en na kanker. Vanwege de weersomstandigheden moesten we last-minute switchen naar een online meeting, maar gelukkig kon daardoor wel iedereen erbij aanwezig zijn. Wat was het een fijne bijeenkomst! Met een goede vibe zijn we aan de slag gegaan en hebben we vanuit verschillende invalshoeken het onderwerp voeding belicht.

Een fijner leven door het aanpassen van je voeding

Joke vertelde over het drastisch omgooien van haar voedingspatroon na haar diagnose. Ze is de leefstijl- vitaliteitscoach opleiding gaan doen om aan zichzelf te werken. Voeding, beweging en mind kwamen allemaal aan de orde. Ze heeft in kaart gebracht wat haar energie geeft en wat haar energie kost. En een aantal contacten / activiteiten die haar te veel energie kosten heeft ze de deur uit gedaan. Daarnaast heeft ze het aantal eetmomenten aangepast en heeft ze suiker, gluten (vanwege een intolerantie) en alcohol grotendeels verwijderd uit haar voeding. Joke schrok enorm tijdens haar zoektocht, want ze zag dat bijna overal suiker in zit (bijvoorbeeld ontbijtkoek). Sinds al die aanpassingen voelt ze zich veel beter en heeft ze veel meer energie. En af en toe lekker genieten van een wijntje of iets zoets doet ze ook. Helaas gaan haar waarden achteruit, maar wat is het toch geweldig dat je door het aanpassen van je voeding (en totale leefstijl) veel fijner kan leven. Joke is coach en helpt graag mensen naar een gezonder leven.

Voeding als meditatie

Caat is net als Joke ook auteur voor Shit or Shine. Ze is foodinfluencer, is bijzonder creatief en is met voeding opgevoed. Voeding heeft haar geholpen tijdens haar herstel, vooral door terug te gaan naar zichzelf. “Het was een soort mediatiemoment. Ik deed mijn ogen dicht en was in mijn gedachten weer dat kleine kindje waar mijn moeder pap voor maakte. Rijstepap met bruine suiker. Op advies van dokters, om meer eiwitten binnen te krijgen, heb ik de rijst vervangen door havermout. Maar voor mij geeft het wel dezelfde beleving. Dat gevoel van onbezorgdheid, warmte, die rust, romige smaak, dat zachte. Een lekker gevoel.”

De juiste maaltijd in de juiste fase van je ziekte

Suzanne Vonk is diëtist en werkzaam voor The Right Meal. The Right Meal is een online diëtistenpraktijk die haar cliënten begeleidt via (beeld)bellen, met daarnaast een innovatieve app waar cliënten toegang hebben tot een persoonlijk voedingsplan en recepten. Suzanne heeft een mooie presentatie verzorgd over de juiste maaltijd in de juiste fase van ziekte. The Right Meal kan een functie hebben in de eerste en in de tweede lijn en daarmee zijn ze hard aan het werk.

Inzicht in onbewuste patronen

Tot slot omschreef Lyanne Schrijver, coach en ervaringsdeskundige, heel mooi haar ervaringen. “Het is erg belangrijk om dicht bij jezelf te staan, want jij kan het beste bepalen wat goed voor jou is. We verteren op veel niveaus van het mens zijn. Ons eetgedrag en hongergevoel worden niet alleen bepaald door prikkels van buiten af, maar ook door onze gedachten en overtuigingen en niet te vergeten onze aangeleerde gewoontes. Met coaching richt je je op het inzicht krijgen in die onbewuste patronen en kijk je met de coachee naar gedachten en overtuigingen die helpend of blokkerend zijn. Daar komt bij dat het erg helpt om stapje voor stapje te gaan. Met of zonder eetdagboek. En dat je leert waar je grenzen liggen en wat er gebeurt als je erover heen gaat.”

Een gezond gewicht, maar geen gezonde voeding

De voedingsadviezen voor mensen na de behandeling van kanker zijn gelijk aan de voedingsadviezen waarbij je preventief werkt op het ontstaan van kanker. Op de website van WKOF vind je hier alle informatie over. Ook zijn er diverse cursussen op dat vlak, zoals nutrition and cancer via EdX. Bij Shit or Shine vormt die wetenschappelijke informatie ook de basis voor de adviezen die worden gegeven. Een puntje van aandacht is er voor iedereen die niet te dik of te dun is. Dan krijg je namelijk geen tips en tricks of hulp vanuit de zorg. Maar ook deze groep weet vaak onvoldoende wat gezonde voeding is.

Volgende netwerkbijeenkomst op 6 september 2022

Tijdens Food for Life hebben we met elkaar gebrainstormd over mogelijkheden en kansen voor vrouwen met en na kanker. Ook leerden we elkaar en elkaars werk beter kennen. Het bracht mij veel energie en positiviteit en natuurlijk ook verbinding. En door te verbinden worden we sterker. Dat smaakt naar meer! De volgende netwerkbijeenkomst hebben we daarom alvast gepland: die vindt plaats op dinsdag 6 september 2022 vanaf 10.30 uur in Veghel. Meer informatie en het thema volgen nog. Zet je de datum alvast in je agenda?

Geschreven door: Elsbeth

Mijn passie voor het medische en het zorgen voor de medemens brengen mij bij Shit or Shine. Als leefstijl- vitaliteitscoach en remissiecoach breng ik kanker en leefstijl samen. En speciaal voor de vrouwelijke cancer-survivors draag ik graag mijn steentje bij.

Over ons

Shit or Shine is ‘the place to be’ voor vrouwen met of na kanker. D.m.v. een gratis online magazine en community helpt Shit or Shine je om fitter te worden en de kracht te vinden op weg naar een goed herstel. 

Meer over ons >>

Bekijk onze auteurs >>

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook interessant…