fbpx

Het stoplicht staat op groen: 5 tips voor je herstel na kanker

5 tips voor je herstel na kanker Pexels Sheila 731259

De kans dat je kanker krijgt is tegenwoordig best groot. Maar er is ook goed nieuws: de kans dat je kanker overleeft wordt gelukkig ook steeds groter! Het kan zijn dat je jezelf na je laatste behandeling slecht voelt. Soms zelfs slechter dan toen je de diagnose kreeg. Je lichaam is uitgeput van alle behandelingen en het gevecht tegen de kanker. Maar je mag het leven weer oppakken.

“Het stoplicht staat op groen, maar het lukt maar niet om over te steken.” Zo ervaren veel vrouwen die periode na hun kankerbehandelingen. De energie ontbreekt om de volgende stappen in het leven te zetten, de regie te nemen om de juiste richting op te gaan en om de hobbels te nemen die op je pad komen. En voordat je het weet staat het stoplicht alweer op rood en ben jij nog maar halverwege.

Fijn dus als je dan een beetje hulp krijgt om makkelijker over te kunnen steken. Om doelgericht aan je herstel te kunnen werken. Zodat je bij groen licht gewoon de straat weer kan oversteken. Misschien zelfs met een klein huppeltje (als je daar zin in hebt)! Daarom deel ik hieronder 5 tips die jou kunnen helpen bij je herstel na de behandelingen.

Tip 1: ga voor gezond

Gezond en regelmatig eten, drinken, bewegen en slapen helpen bij je herstel. Je energie mag weer opgebouwd worden. Daar waar de energie eerst in je lichaam werd gebruikt voor de behandelingen en de kanker, kan het nu weer naar je spieren en algemene energie. Hoe mooi is dat?

Tip 2: maak een hersteldagboek

Met een hersteldagboek maak je inzichtelijk wat je wel kan. En je kunt erin terugkijken hoe je vooruit gegaan bent. Schrijf op wat je doet op een dag en geef jezelf een cijfer voor hoe goed je het vol kon houden. Noteer bijzonderheden. Noteer vooral ook waar je blij je van wordt. Na een paar weken krijg je inzichtelijk hoe snel je herstel gaat, waar je energie van krijgt en van welke energievreters je beter afscheid kan nemen. Enne, vergeet jezelf niet af en toe een complimentje te geven!

Tip 3: accepteer hulp

Je dierbaren, vrienden en familie, willen je nog steeds graag helpen. En dat kan je goed gebruiken nu je het leven weer probeert op te starten. Accepteer die hulp, houd de hulp gewoon nog even zoals het was tijdens de behandeling. Want je gaat zelf opstarten en meer in beweging komen en meer alledaagse dingen doen. Die vooruitgang gaat met up en downs en de hulp die je nodig hebt of krijgt kun je daarin mee laten lopen. Je zou kunnen uitgaan van nog één jaar hulp vanuit je omgeving. Dan kun je daarna verder zien.

Tip 4: communiceer wat je wel en niet kan

Jijzelf en de mensen om je heen denken vaak dat je na de behandeling weer verder kan met je leven. Er is minder aandacht voor jou en je herstel dan tijdens je ziekte. En dat blijft zo totdat je daar zelf over gaat praten. Laat weten wat je wel en niet kan. Iedereen wil er nog steeds voor je zijn. Vertel anderen wat goed gaat en wat nog beter kan. Dat brengt meteen positiviteit en uitdaging.

Tip 5: leg de lat op de juiste hoogte

Denken dat alles weer kan zoals het was. Klinkt simpel, maar juist door deze gedachte leg je de lat erg hoog voor jezelf. Leg de lat eens halverwege en je zal zien dat je dan ook al een fijne uitdaging hebt. Een te hoge lat zorgt voor frustraties en stress en werkt juist averechts op je herstel. Geen lat leggen kan ook: neem het zoals het komt en kijk naar wat er wel kan. Kies lekker wat werkt voor jou!

Wil je jouw ervaringen delen met andere ervaringsdeskundigen? Laat dan een berichtje achter hieronder, of praat mee in de besloten Facebookgroep.

Meer weten over of meedoen met ‘Tijd voor Positiviteit in september en oktober’?

Op de hoogte blijven van Shit or Shine?

Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn of schrijf je in voor de nieuwsbrief en kies jouw cadeautje.

Hulp nodig?

Vind jouw coach in de vertrouwde CoachClub >>

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Elsbeth

Elsbeth

Mijn passie voor het medische en het zorgen voor de medemens brengen mij bij Shit or Shine. Als leefstijl- vitaliteitscoach en remissiecoach breng ik kanker en leefstijl samen. En speciaal voor de vrouwelijke cancer-survivors draag ik graag mijn steentje bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Over ons

Shit or Shine is ‘the place to be’ voor vrouwen met of na kanker. Met een gratis online magazine, trainingen en community helpt Shit or Shine je om fitter te worden en de kracht te vinden op weg naar een goed herstel.

Meer over ons >>
Bekijk onze auteurs >>

Categorieën