fbpx

Wat kan ik doen met een pruik die ik niet meer nodig heb?

Je pruik doneren

Iedere vrouw herinnert zich het moment dat ze haar haar begon te verliezen tijdens de behandeling. Wat een impact maakt dat. Misschien schoor je jouw haar af, misschien niet. Misschien maakte je er een speciaal moment van, misschien niet. En misschien koos je ervoor een pruik te dragen of misschien niet. Heb je een pruik (of meerdere pruiken) aangeschaft in de periode van de behandeling en begint je haar nu weer te groeien? Dan is het wellicht een mooi moment om je pruik te schenken aan de Haarstichting. Het doneren van een pruik die jou in het verleden door een wellicht moeilijke tijd heeft geholpen, betekent vaak een bijzondere afsluiting van iets.

Als je van je eigen pruik af wilt dan betekent dat gelukkig dat je deze niet meer nodig hebt. En hopelijk is de reden dat je je pruik weg wilt doen omdat je eigen haar weer terug is. Met of zonder krullen, blonder of donker of grijzer. Of omdat je jezelf zonder pruik ook fijn voelt. Met jouw pruik kun je andere vrouwen helpen, die financieel minder bedeeld zijn, om ook een pruik te kunnen dragen tijdens de zware periode van de behandeling.

Helaas zien we ook dat bij sommige vrouwen de kanker terug komt en dat er een nieuw behandeltraject nodig is. Het opnieuw moeten verliezen van je haar en het opnieuw doormaken van deze vervelende momenten. We zien ook dat sommigen geen pruik meer willen of dat ze zo veranderd zijn dan een andere pruik gewenst is. Aan jou de keuze wat je met je pruik doet, doneren of bewaren.

Haar voor pruik doneren

Dat het mogelijk is om haar te doneren, is algemeen bekend. Veel mensen doneren gelukkig hun haar zodat daarvan haarwerken gemaakt kunnen worden. Steeds vaker wordt aan de haarbank echter de vraag gesteld of het ook mogelijk is om een pruik of haarwerk te doneren. Kun je afscheid nemen van je pruik omdat je haren weer groeien of omdat je jezelf kaal ook erg mooi vindt? Dan kan je je pruik, als deze nog in goede staat is, doneren aan de Haarstichting.

Geef je pruik die niet (meer) gebruikt wordt een tweede leven

Het is tegenwoordig nog altijd realiteit dat mensen om financiële redenen zelf geen pruik aan kunnen schaffen. Hoe mooi is het om een gebruikte pruik een nieuw, tweede leven te geven zodat mensen die het financieel niet kunnen betalen er wel een kunnen dragen? Jouw pruik is zeer welkom bij de Haarstichting!  Je bezorgt iemand meer zelfvertrouwen, wat meer eigenwaarde en je helpt bovendien iemand door een donkere periode heen.

Gebruikte pruik doneren

Pruiken worden niet altijd 24 uur per dag gedragen. Sommige pruiken worden na aanschaf zelden tot nooit gebruikt. De redenen hiervoor lopen uiteen. Een weinig gebruikte pruik doneren is een mooi gebaar, waarmee je iemand een hart onder de riem steekt. De zorgen om het niet kunnen betalen van een passende pruik zijn extra belastend in een toch al moeilijke periode. Het maakt niet uit of je een jong gebruikte pruik doneren wilt of een pruik die al langer in de kast ligt. Alle pruiken die onbeschadigd zijn, zijn welkom. Heb je een grijze pruik? Ook deze zijn van harte welkom. Hetzelfde geldt voor pruiken met highlights of krullend haar.

Wanneer kan je je pruik doneren?

Je pruik dient in goede staat te zijn. Een beschadigde pruik doneren is helaas niet mogelijk. Stuur de pruik schoon en droog op naar de Haarstichting. Doe een omschrijving van de pruik in de envelop of doos. Je kan hierbij aangeven of de pruik intensief is gebruikt en van welke materialen de pruik is gemaakt. Als je pruiken-standaards en/of reinigingsshampoos kwijt wilt, dan kun je die ook doneren.

Wat doet de Haarstichting met de pruik?

De pruiken die gedoneerd worden, worden na ontvangst nagekeken en gereinigd. De gebruikte pruik wordt gemodelleerd en geschonken aan iemand die een pruik nodig heeft. Je gebruikte pruik wordt in dankbaarheid ontvangen door een andere vrouw die het enorm nodig heeft. Die dankbaarheid is dan ook moeilijk te omschrijven. Maar je kan je vast wel de emotie voorstellen als iemand met een passende pruik en een glimlach in de spiegel kijkt.

Vragen

Weet je niet zeker of je pruik voor donatie in aanmerking komt? Het is altijd mogelijk om voor het doneren van je pruik contact op te nemen met de Haarstichting. Op de website vind je bovendien een selectie van veelgestelde vragen. Wellicht dat je vraag hiertussen staat en adequaat beantwoord wordt. Ook vind je daar meer informatie over het toesturen van je pruik.

Bron: haarbank.nl

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of LinkedIn of schrijf je in voor de nieuwsbrief en kies jouw cadeautje.

Hulp nodig? Vind jouw coach in de vertrouwde CoachClub >>

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Elsbeth

Elsbeth

Mijn passie voor het medische en het zorgen voor de medemens brengen mij bij Shit or Shine. Als leefstijl- vitaliteitscoach en remissiecoach breng ik kanker en leefstijl samen. En speciaal voor de vrouwelijke cancer-survivors draag ik graag mijn steentje bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Over ons

Shit or Shine is ‘the place to be’ voor vrouwen met of na kanker. Met een gratis online magazine, trainingen en community helpt Shit or Shine je om fitter te worden en de kracht te vinden op weg naar een goed herstel.

Meer over ons >>
Bekijk onze auteurs >>

Categorieën