fbpx
Zoek
Inloggen

Gezond en fit

Wat kun je doen aan de bijwerkingen van hormoontherapie na borstkanker?

door 

Heb je alle behandelingen tegen borstkanker achter de rug, begint de ellende opnieuw: Hormoontherapie. Na de behandeling van borstkanker kan het noodzakelijk zijn om met anti-hormonale therapie (ook bekend als hormoontherapie) te beginnen. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar deze therapie en bij sommige vormen van borstkanker wordt aangeraden om voor een periode van 5-7-8 of 10 jaar tabletten te slikken. Daarmee wil men de terugkeer van de kanker voorkomen of zo lang mogelijk uitstellen.

Maar helaas gaat hormoontherapie nog wel eens gepaard met bijwerkingen. De een heeft hier meer last van dan de ander. Belangrijk is om deze bijwerkingen niet aan te pakken met hormoonsuppletie of supplementen met fyto-oestrogenen. Maar wat kun je wel doen? Ik heb een aantal mogelijkheden om bijwerkingen van hormoontherapie tegen te gaan voor je op een rijtje gezet.

Veelgehoorde bijwerkingen van hormoontherapie:

• “Ik slik sinds een paar maanden Tamoxifen en heb heel veel klachten. Alle botten in mijn lichaam deden pijn. Na 3 maanden ging het ineens beter. Voor een tijdje, want toen kwam het toch weer terug. Overal spierpijn door mijn hele lichaam. Zijn er meer mensen met deze ervaring?”

• “Vaak ben ik somber, heb huilbuien, en een hoge bloeddruk. En dat komt door de anti hormoontherapie die ik moet slikken.”

• “Ik heb hele stijve en pijnlijke spieren, gewrichtspijnen, pijnlijke voeten en kan slecht slapen. Na 8 weken gebruik slaap ik wel beter.”

• “Door Tamoxifen heb ik veel last van een hoestprikkel. Dat is vermoeiend, maar ook heel vervelend.”

• “Op mijn 22ste zit ik al in de overgang en heb ik last van opvliegers. Grrr….”

Laatst had ik weer iemand aan de telefoon waarbij de anti-hormonale therapie als een grote verrassing kwam. Was dit wel een kundige arts? vroeg ze zich af. Waarom moet ik nog zo lang wat slikken na de behandeling?

Misschien helpt het je om de hormoontherapie te zien als een onderdeel van de behandeling, terwijl je ondertussen al aan je herstel kunt werken. Natuurlijk is het erg vervelend en wil je van alle troep afkomen. Maar die troep helpt je wel om te kunnen en mogen leven. Het is dus belangrijk om de therapie aan te gaan en in gesprek te blijven met je behandelaar. Heb je bijwerkingen? Trek aan de bel. Wil je de duur bespreken van de therapie? Trek aan de bel. Stop nooit zonder overleg.

Klachten bij hormoontherapie verminderen

Krijg je klachten van hormoontherapie, dan kun je proberen deze klachten te verminderen. Hieronder heb ik een aantal mogelijke klachten beschreven van de anti-hormonale therapie en wat je er aan kan doen.

Wat kun je doen tegen opvliegers?

 • Drink genoeg water en neem na iedere opvlieger een glas water.
 • Zorg dat je dagelijks in beweging bent. Hoe meer je beweegt, hoe minder opvliegers je krijgt.
 • Soms kan magnesium helpen. Kies dan de bisglycinaat of citraat als soort magnesium.
 • Vermijd spicy food, alcohol en cafeïne.
 • Blijf rustig als je een opvlieger krijgt door deze te accepteren en voorbij te laten gaan.
 • Overleg eventueel met je arts of therapeut over extra supplementen.

Wat kun je doen tegen hoestprikkels?

 • Zuigen op een keelsnoepje kan helpen. Verder is er helaas niet zoveel aan te doen. Maar misschien heb jij nog tips voor onze lezers.

Wat kun je doen tegen prikkelbaarheid of stemmingsklachten?

 • Praat er met iemand over of vraag psychologische ondersteuning. Ook een coach uit de CoachClub kan uitkomst bieden.
 • Bepaalde vormen van antidepressiva kunnen een uitkomst bieden. En dan is het belangrijk dat deze middelen samen kunnen met de anti-hormoontherapie. Bespreek dit met je arts.

Wat kun je doen bij spier- en gewrichtsklachten?

 • Als het opstarten lastig is, dan kan beweging en warmte uitkomst bieden. Neem de tijd om op te starten.
 • Accupunctuur kan helpen. Er zijn acupuncturisten die zich hebben gespecialiseerd in de behandeling bij kanker.
 • Magnesium bisglycinaat of citraat , Omega 3 of glucosamine en chondroitine kunnen helpen
 • Bij beenkrampen is het ook goed om veel water te drinken, naast het gebruiken van een magnesium supplement (bisglycinaat of citraat).

Wat kun je doen bij vaginale droogte?

 • Er zijn speciale vaginale capsules die hierbij kunnen helpen. Vagisan, premeno vaginaal capsules of hyaluronzuur bijvoorbeeld.

Heb je geen klachten? Helemaal top. Gelukkig zijn er ook veel mensen die geen klachten hebben van de hormoontherapie en het daardoor makkelijk volhouden.

Heb je wel klachten en hebben we die hierboven niet genoemd? Of heb je hier vragen over? Laat dan hieronder een bericht achter. Dan nemen we dat graag mee in een volgend artikel, of we reageren direct op jouw bericht.

 

Karin koos ervoor te stoppen met hormoontherapie. Lees haar verhaal

Deel dit bericht:

Picture of Elsbeth

Ben jij ervaringsdeskundige, en wil jij jouw verhaal delen?

Wil je zelf als coach aan de slag via onze community?

Nieuwsbrief

Niks missen van Shit or Shine?

Andere artikelen

Kanker en werk: de laatste inzichten

Vorige week maandag was ik bij een bijeenkomst van het Nederlandse Kanker Collectief. Het is een organisatie die zich aan de hand van 20 doelen...

Cancer Connect: praktische en mentale ondersteuning tijdens je behandeltraject

Samen met een groepje andere (ex)patiënten voelde Sanne zich in het behandeltraject “verdwaald” in het woud van oncologische aanvullende zorg. Graag hadden ze gesproken met...

De uitdagingen van de medische molen: een persoonlijk perspectief

‘Oef,’ zegt de fysio als ze een hardnekkig plekje voelt op mijn wond. ‘Ik wil dat je dit met je plastisch chirurg bespreekt.’ Twee weken...